Aaron "Canon" McCain, die uit Chicago komt maar nu Atlanta thuis noemt, is een prominente beweger in de christelijke hiphopwereld. Als tiener ging Canon naar het zuiden om zijn religie te vinden en ging hij naar de universiteit, waar hij zijn geloof door middel van muziek uitdrukte met de aanmoediging van zijn nieuwe vriend Derek Minor en anderen in de scène, waarbij hij in 2009 zijn eerste mixtape liet vallen. Canon zou gaan tekenen bij Reflection Music Group en de wereld rondreizen met het gerenommeerde Christian MC Lecrae.

Flash forward naar 2014 - Canon maakt golven en bereikt met zijn nieuwste album de Billboarddiagrammen, Losse Canon, Vol. 2 en genieten van mogelijkheden zoals freestyling op ESPN's 1st Take voor een grote maandagavond voetbalwedstrijd!

Doc Watson, CEO van Reflection Music Group, heeft TuneCore gekozen om singles en albums te distribueren voor zijn groeiende label door de jaren heen. Hij is een goed voorbeeld van een labelhoofd dat sterke relaties ontwikkelt met zijn artiesten en een 'familiaire' sfeer creëert. Canon en Doc waren zo vriendelijk om het album, Canon's achtergrond, de christelijke hiphopscene en meer te bespreken in een interview hieronder...

Vertel ons hoe uw opvoeding in Chicago uw teksten en stijl beïnvloedt:

Canon: Mijn opvoeding in Chicago heeft een grote invloed op mijn stijl. Ik ben opgegroeid in de kerk en we werden omringd door die specifieke cultuur. Ik speelde in de praise band en zong in het koor. Betrokkenheid bij die gebieden heeft mijn muziek echt beïnvloed. Ik herinner me de cadans veranderingen en de snelle en harmonieuze zang die we zouden leveren. Dat was voor mij heel belangrijk. Ik herinner me dat mijn broer op de drums speelde en dat hij op de hi-hat zou rijden en ik herinner me dat ik bij mezelf dacht dat de snelheid waarmee zijn drumstick op die hoed rinkelde, was hoe snel ik mijn rap wilde laten klinken. De midwest- en zuiderse rappers die op dat moment uit waren hebben mij ook beïnvloed. Ik hield van de beats; de zuidelijke drawl die ze hadden. Het was dope.

Hoe vroeg wist je dat je wilde rappen? En wanneer heb je de beslissing genomen om je geloof en je liefde voor hiphop samen te voegen?

C: Ik heb altijd al een passie gehad voor hiphop en rapmuziek in het algemeen, maar ik realiseerde me toen ik ongeveer 11 jaar oud was dat dit iets was wat ik wilde doen. Maar toen ik 14 was, werd ik een gelovige en werden de dingen voor mij echt. Mijn geloof werd echt en ik wist toen dat ik dit voor de Heer wilde doen.

Je lijkt jezelf te hebben omringd met geweldige mensen. Vertel ons over uw relaties met artiesten als Lecrae, Derek Minor, Doc Watson en Reflection Music Group.

C: Ik ben zeer dankbaar dat God deze dynamische broeders in mijn leven heeft gezet. Ze hebben allemaal een krachtige invloed op mijn leven gehad en ik ben bijzonder dankbaar dat ik ze als broeders heb. Lecrae heeft mij zoveel wijsheid bijgebracht. Als een veteraan neem ik zijn invloed ter harte. Ik zou zeggen dat het grootste wat ik van hem heb geleerd, is hoe ik als een man van God in deze industrie verantwoordelijk kan leiden en leven. Derek heeft me zo uitgedaagd, vooral op het gebied van het zijn van een groot kunstenaar en een groot leider onder andere kunstenaars. Doc heeft een soort van genomen wat zowel Lecrae als Derek mij hebben geleerd en heeft mij geholpen om door die gebieden te navigeren. Hij heeft me ook geholpen mijn talenten te maximaliseren, een verantwoordelijk godvruchtig leider te zijn en een groot kunstenaar/zakenman. RMG als geheel heeft me geleerd hoe ik mijn platform goed kan beheren.

Doc, wat zag je voor het eerst in Canon toen jullie twee elkaar voor het eerst ontmoetten?

Doc Watson: Canon was ongeveer 19 toen ik hem voor het eerst ontmoette. Hij was altijd aan het werk en leerde zijn vak. Bij RMG zijn we een familie, dus dat past perfect bij hem. Sinds het begin is hij als een broer geweest en heeft hij zichzelf altijd geduwd om beter te worden in productie, opname en mode.

Hoe zou u de onafhankelijke christelijke / evangelische hiphopscene als geheel omschrijven? 

C: In de onafhankelijke scène bouwt iedereen zijn eigen middelen op om de wereld te veranderen. Het gebeurt in zekere zin dat ze kunnen samenwerken met andere individuen of een groep. Niemand is aangemeld bij een belangrijk label. Reach [Records] is waarschijnlijk het enige grote label dat we in de beweging kunnen hebben. Iedereen is in de eerste plaats onafhankelijk omdat het genre zelf onafhankelijk is. Het wordt niet bij elkaar gehouden door belangrijke mainstream bronnen.
DW: Ik denk dat het creatiever is geworden en meer nadenkend over zijn boodschap. Ik heb het gevoel dat sommigen in het genre zich veel beter met de mainstream kunnen verbinden dan voorheen. Het genre is gegroeid en de muziek wordt steeds beter.

Canon, wat betekent onafhankelijk zijn voor jou?

C: Het betekent in staat zijn om een beweging te creëren en middelen en mensen te laten geloven in de visie van uw specifieke boodschap in de beweging. Het betekent ook om je eigen middelen te creëren en te leven van je eigen middelen en mensen te laten geloven in de beweging die je hebt gecreëerd.

Canon-kunstenaarspagina

Hoe heeft TuneCore als onafhankelijk labelmanager uw leven/bedrijf gemakkelijker gemaakt?

DW: TuneCore is zo groot van een onafhankelijk niveau. Het geeft ons meer toegang tot winkels, meer controle over onze muziek en ook meer mogelijkheden op het gebied van marketing. Natuurlijk is het geweldig om al onze royalty's te behouden, maar de klantenservice en transparantie van TuneCore maakt het echt geweldig. Ik heb nog nooit een probleem gehad om betaald te worden, we zien trendrapporten om te helpen bij het budgetteren en voorspellen. TuneCore helpt ons ook bij het ontdekken van onze markten (die het sterkst zijn en die in opkomst) per kunstenaar.

Wat voor verhalen deelt u op "Loose Canon Vol. 2"?

C: Er worden zoveel verhalen gedeeld in LCV2. Het is een shotgun-versie van een project. Het richt zich niet op één thema; ik pak veel verschillende onderwerpen aan met de hoop er veel van aan het licht te brengen. Een daarvan is het nummer "Point Of View": Ik vertel het verhaal van het opgroeien in de capuchon en mensen die op me afkomen omdat ik een domme jongen was die graag speelde en plezier had en ik het niet goed deed op school. Ik was degene die iedereen kende en wilde zijn, maar worstelde met het onverantwoordelijk zijn. Vroeger keken mensen naar me en dachten dingen als: "Er is geen hoop voor die jongen." In dit spoor wilde ik delen dat ik iemand ben die intelligent is en veel weet over God en hoe een goed mens te zijn. Ik ben meer dan je denkt. Ik wil de mensen ook laten zien dat ik doe wat God me geroepen heeft te doen.

In "Common Sense" deel ik het idee dat mensen denken dat het nastreven van de Amerikaanse droom gezond verstand is. Mijn uitdaging is dat als we alle universitaire diploma's en carrièredoelen nastreven, onze 401k's laden en de vrouw en 2,5 kinderen met het huis en piketomheining hebben, wat zou er dan gebeuren als God ons oproept om een levensstijl te hebben die in strijd is met de Amerikaanse droom? Wat als Hij ons roept om interculturele zendelingen te zijn? Wat als het gezond verstand niet meer zo gewoon is? Mijn doel is niet om de Amerikaanse droom te verpletteren, maar om mensen te laten denken dat gezond verstand misschien niet is wat iedereen denkt dat het is.

LCV2 debuteerde op #8 op de Billboard Hip Hop Chart, en #2 op de Gospel Chart! Hoe bent u van plan om dat momentum te gebruiken om het volgende jaar aan de macht te komen?

C: Mijn doel is om gebruik te maken van deze geweldige kans die God mij heeft gegeven om meer geweldige muziek uit te brengen, meer optredens te maken op tracks, video's, tours, enz. Wat we moeten onthouden is dat God deze mogelijkheden opent. Ik wil me onderwerpen aan wat Hij voor mij heeft.

Wat betekent het succes van LCV2 voor u en uw label?

DW: Het is groot om een heleboel redenen. Natuurlijk is de financiële kant duidelijk, maar ook het momentum is groot. Canon heeft 3 projecten die beschikbaar zijn, en heeft ze elk een jaar apart uitgebracht. Elk project heeft beter verkocht dan het vorige, wat geweldig nieuws is. Ook hebben we een geweldig jaar achter de rug als label met andere releases. Dit houdt het momentum in beweging en de groei gaat door.

Onafhankelijke hiphopartiesten van alle stijlen hebben het moeilijk. Welk advies heb je voor degenen die willen doorbreken en hun carrière naar een hoger niveau willen tillen?

C: Ik wil dat ze weten dat er een mate van betrokkenheid en toewijding voor nodig is die je nergens anders hebt gegeven. Als je dit ziet als een hobby, dan wil ik je aanmoedigen om na te denken over een andere carrière. Dit is iets waar je altijd 100% toegewijd aan moet zijn. Het kost veel tijd en energie. Je moet je inzetten en alles geven wat je hebt. Als je toegewijd bent, blijf dan gefocust en houd je eraan.

Wat voor advies kunt u, als iemand die regelmatig op zoek is naar talent, geven aan aspirant-artiesten?

DW: Het eerste ding, en het belangrijkste, is het bouwen van uw merk. Dit doe je door consequent muziek en kunst uit te brengen. Blijf creatief en laat een groep echte dopecreatives om je heen helpen. Dingen doen in je eentje is normaal voor veel artiesten, maar uiteindelijk moet je je openstellen en anderen in je proces toelaten. Al het andere komt langs... maar met TuneCore is het makkelijk om je muziek te verkopen. Blijf uit de buurt van gratis albums, tenzij je dat ook doet door je muziek te verkopen. Zoals ik al eerder zei, TuneCore is geweldig om te ontdekken.

Tags:

Onze afspeellijst