Artiest Spotlight: Ava Anderson

5 januari 2015

Van tijd tot tijd delen we graag een kijkje in een van onze TuneCore Artist's carrière, groei en aspiraties. Zoals u weet is de TuneCore Community de thuisbasis van artiesten van alle genres en carrièreniveaus, variërend van hobbyistische songwriters tot fulltime touring bands & MC's!

Als start van het nieuwe jaar kregen we de kans om Ava Anderson uit New York City te interviewen, die leuke, energieke en relativerende indie-rockmuziek schrijft. Ze is een inspiratiebron voor sommige van onze jongere artiesten - op haar 21ste schrijft, neemt ze op en treedt ze al bijna tien jaar op. Ava brak het glas van het typische studentenscenario door de beslissing te nemen om de business school te verlaten en een opleiding te volgen - en haar droom - aan het befaamde Berklee College of Music in Boston. Lees hieronder meer over haar muzikale reis tot nu toe!

Wanneer ben je begonnen met optredens en opnames?

Ava Anderson: Mijn muziekleven begon met pianolessen als basis. Toen ik geïnteresseerd raakte in gitaar, gaf ik zelf les. Zonder mijn eigen computer en weinig toegang tot het internet in die tijd, ging ik naar de plaatselijke muziekwinkel in de buurt van mijn woonplaats, Oldwick, New Jersey, en kocht ik een basisboek over gitaarakkoorden. Voorafgaand aan dit boek speelde ik gewoon een heel vereenvoudigde versie van de barre-akkoorden om het geluid te krijgen dat ik wilde. Dit is wat ik deed toen ik voor het eerst voor een publiek optrad, op 12-jarige leeftijd voor ongeveer 500 mensen op mijn school talentenjacht. Dat was ook de meest zenuwslopende dag van mijn leven; zelfs mijn benen trilden. Een paar kerstmissen en een elektrische gitaar later kochten mijn ouders mijn eerste akoestisch-elektrische Takamine-gitaar, die ik nog steeds bezit.

Tegen de tijd dat ik 13 was, nam ik mijn eerste EP op bij Gotham Inc. in New Jersey (Gotham creëerde, produceerde en voerde alle Amerikaanse Idol-muziekintro's en -exits uit. De eigenaren schreven in die tijd een musical). Zittend in de stand met een koptelefoon op, omringd door mooie apparatuur, moet ik toegeven dat ik me behoorlijk goed voelde. Ik speelde gitaar en zong twee originele nummers. Maanden later verhuisden mijn familie en ik naar North Carolina waar ik probeerde naam te maken en enkele zeer trouwe en ondersteunende vrienden maakte. Tijdens onze vier jaar daar nam ik een tweede EP op, wederom met twee nummers, die meer een "rock" geluid hadden. Ik arrangeerde alle partijen en zong alle zangpartijen en speelde ritmegitaarpartijen. Ik heb op veel schoolevenementen en festivals opgetreden voordat ik naar New York verhuisde. Als nieuwe leerling naar de middelbare school komen, en als junior niet minder was niet zo makkelijk. Ik kwam uit een heel ander deel van het land wat betreft de levensstijl, dus New York heeft me zeker een schop onder mijn kont gegeven. Vrienden maken was moeilijk, maar ik had nog steeds plezier, en trad op bij peprally's en stadsfeesten, zelfs in de bittere kou van New York toen ik mijn vingers niet kon voelen. Sinds ik naar New York ben verhuisd, doe ik meestal mijn eigen ding - ik ben ook veel alleen geweest op het gebied van optredens, schrijven en het muzikaal voor mezelf laten gebeuren.

Hoe heb je je fanbase gegenereerd? Heb je tips voor nieuwe artiesten?

Het genereren van een fanbase is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, vooral in New York. Tegenwoordig doe ik het beste wat ik kan met het gebruik van sociale netwerken in mijn voordeel. Ik heb een heleboel geweldige fans, waaronder iedereen die me vanaf het begin heeft gevolgd, tot degenen die me net hebben gehoord op internetradio. Ik denk dat het echt belangrijk is om zo hard mogelijk te werken door je fans te erkennen, want zonder hen zou geen enkele artiest ergens zijn. Vooral als je net begint - ik ben hier al bijna tien jaar mee bezig en ik geef soms nog steeds gratis albums weg.

Wat is in deze fase van je carrière het belangrijkst voor je?

Op dit punt van mijn carrière heb ik een heel ander hoofd op mijn schouders dan toen ik 18, of 16, of 14 jaar oud was. Als je het me toen zou vragen, zou mijn antwoord elke keer "een beroemde rockster worden". Nu schrijf ik muziek voor mezelf, maar nog meer voor mijn fans en mensen van de wereld. Er zijn hier miljarden mensen en de meerderheid van ons ervaart op een bepaald moment dezelfde gevoelens - liefdesverdriet, geluk, depressie, enz. Mijn doel als kunstenaar is ervoor te zorgen dat mensen begrijpen dat niemand ooit echt alleen is; er is altijd een sprankje hoop.

48074_10152334322326528_658500214_n

Je hebt muziek uitgebracht via TuneCore, hoe was die ervaring?

TuneCore heeft dit alles voor mij mogelijk gemaakt. Zonder de mogelijkheid om mijn muziek via iTunes te kopen of te streamen op Spotify, weet ik zeker dat de helft van mijn fanbase niet de mogelijkheid zou hebben om naar mijn nummers te luisteren.

Hoe ben je gekomen om te beslissen om naar de muziekschool te gaan?

Het was niet gemakkelijk om de motivatie te vinden om terug naar school te gaan. Toen ik afstudeerde op de middelbare school ging ik direct naar de universiteit, net als vele anderen. Ik studeerde business aan Marymount Manhattan College in de Upper East Side van Manhattan. Ik was niet gelukkig. Ik haatte school en had het gevoel dat ik mijn tijd daar verspilde. Ik wist dat ik een toekomst in de muziekindustrie wilde, iets wat ik mijn hele leven al zo gepassioneerd had. Dus, ik deed wat elke rebelse tiener zou doen en stopte ermee, en kreeg een baan.

Twee jaar lang was ik van school, nu bijna tweeënhalf jaar. Ik wist dat ik terug moest komen, maar elke school waar ik me aanmeldde, zelfs staatsscholen, wees me af. Ik haatte het idee van een gemeenschapsschool, omdat ik niet zo vaak wilde overstappen. Dus besloot ik dat ik naar school wilde gaan voor muziek. Ik wist dat ik niet gefocust zou zijn als ik iets anders studeerde. Vorig jaar werkte ik me rot en solliciteerde ik bij Berklee College of Music. Ik had zoveel hoop verloren, omdat ik bijna 21 jaar oud was, en zo lang van de universiteit af was. Mijn auditie was angstaanjagend, maar ik probeerde ze de echte ik te laten zien. En zoals het geluk het zou hebben, deden ze dat. Zonder enige klassieke training, of veel training van welke aard dan ook, is het accepteren van deze school het beste wat me ooit is overkomen, en ik kan niet wachten om al deze getalenteerde muzikanten te ontmoeten en een nieuw leven te beginnen. Mijn doelen zijn nog steeds hetzelfde en ik heb nog steeds de drive ervoor.

Wat zijn je doelen bij Berklee? En postgraduatie?

Uiteraard zou ik in een perfecte wereld mijn naam hebben in lichten en een miljoen schreeuwende fans. Wie zou dat niet doen? Maar dat is niet meer het doel. Het doel is om geld te verdienen aan het maken van muziek, in welke zin dan ook, of het nu gaat om het schrijven voor andere artiesten, het werken in een studio, enz. Als ik een kleine deuk kan maken in de industrie die zo verwrongen is geraakt, kan ik dat succes noemen.

Ga je door met het opnemen en vrijgeven van je solomateriaal terwijl je op school zit?

Natuurlijk hoop ik tijdens het bijwonen van Berklee door te gaan met het opnemen en uitbrengen van nieuw materiaal. Ik leer nog steeds elke dag nieuwe dingen over de industrie en de muziek in het algemeen, ik ga vooruit als artiest en ik wil die vooruitgang met iedereen delen.

Vertel ons over uw live-optreden, en wat u denkt dat een live-optreden succesvol maakt.

Elke echt oprechte muzikant zal het ermee eens zijn dat live shows het beste onderdeel zijn van het kunstenaarschap. Dan mogen we onze muziek voor je afleveren, en gaan we een paar minuten terug om te voelen hoe we het deden toen we dat liedje voor het eerst schreven. De energie die een (soms dronken) publiek afgeeft is sensationeel en anders dan wat dan ook.

Persoonlijk heb ik moeite gehad om live shows te krijgen. Ik heb een aantal echt geweldige podia gespeeld, maar er is altijd een soort van addertje onder het gras. "Verkoop 'X' hoeveelheid tickets om te spelen, garandeer dat menigte, en zorg ervoor dat iedereen weet dat er een minimum van twee drankjes is." Zelfs met deze obstakels ben ik er nog steeds in geslaagd om op te treden op locaties als The Bitter End, The Studio in Webster Hall, en zelfs New York Comic Con. Het afgelopen jaar heb ik het genoegen gehad om vrij regelmatig op te treden in een Ierse pub op 2nd Avenue, genaamd Paddy Reilly's. Er is geen dekking, geen zorgen te maken over tickets, gewoon echt geweldig goedkoop bier en altijd een geweldige menigte. Daarom denk ik dat artiesten individueel bepalen wat voor hen een succesvolle show is. Voor mij is het gewoon dat iedereen luistert, juicht, een bekend gezicht of twee ziet en een echt geweldige zaterdagavond heeft.


Kijk zeker eens naar Ava Anderson op iTunes! Je kunt haar volgen op Facebook, Twitter en haar website.

Tags: ava anderson featuring onafhankelijke muziek Indie rock