SXSW-interview: Sam Outlaw

11 maart 2015

Sam Outlaw is eigenlijk geen misdadiger. Hij is veeleer een in Zuid-Dakota opgevoede onafhankelijke countryzanger uit Los Angeles ('Outlaw' is in feite de meisjesnaam van zijn moeder). Sam Outlaw is relatief nieuw in de muziekscene van Zuid-Californië, maar met 2014-15 resulterend in twee goed ontvangen muziekvideo's en een serie single/EP releases die via TuneCore worden verspreid, is hij goed op weg!

Als eerste in een serie interviews met TuneCore Artists die ons SXSW-dagfeestje spelen bij de Vulcan Gas Company op vrijdag 20 maart (gepresenteerd met behulp van Mirrored Media, Swisher Sweets, DropKloud, CraveOnline en LANDR), bespreekt Sam de voorbereidingen voor zijn eerste reis als artiest, moderne en klassieke countryinvloeden, en zijn aankomende debuut ten voeten uit, Angeleno.

Dit is je eerste reis naar SXSW, klopt dat? Vertel ons waar u het meest naar uitkijkt en hoe u het beste uit de conferentie kunt halen.

Sam Outlaw: Ja, dit wordt mijn eerste keer bij SXSW als uitvoerend artiest - al ben ik voor mijn vorige baan (digitale marketing/reclame) meerdere malen gegaan. Ik kijk er naar uit om eindelijk op te treden en wat plezier te hebben met mijn band. Ze zijn een geweldige groep muzikanten en ik heb het geluk dat er een aantal goede shows op het programma staan. We zullen maar een paar dagen in Austin zijn, dus het schema is al volgepakt, maar ik denk dat we er gewoon het beste van zullen maken door ons best te doen en contact te maken met andere muzikanten.

Ook al heb je niet opgetreden tijdens je vorige SXSW-reizen, wat voor lessen of ervaringen heb je opgepikt die van toepassing kunnen zijn op het bezoek van dit jaar?

Ik heb zoveel geweldige bands naar SXSW zien gaan en naar bijna lege kamers zien spelen. Ik weet dat dat soms een deel van de afspraak is, maar het was voor mij belangrijk dat als we de tijd nemen en het geld uitgeven om naar Austin te gaan, we in ieder geval van een paar goede optredens kunnen genieten. Het is duidelijk geen 1992 meer en het hele "ontdek muziek" gedeelte van SXSW is drastisch veranderd. Bands moeten nu meer dan ooit op de voorgrond treden om op te vallen. Er zijn genoeg andere bands, (en misschien zelfs wel meer merken), die om aandacht vragen.

Welke mogelijkheden zie je voor kunstenaars op jouw carrièreniveau op een congres als SXSW?

Mijn nieuwe album "Angeleno" komt begin zomer uit, dus ik ga naar Austin om mijn best te doen en het woord te verspreiden. Het album is geproduceerd door Ry Cooder hier in Los Angeles en ik ben er echt trots op.

Bent u van plan om voor en/of na uw tijd bij SXSW te toeren?

Ja. Veel!

sam-9939
(Fotokrediet: Matt Wignall)

Zijn er bijzondere evenementen of vitrines waar u zelf naar uitkijkt om bij SXSW aanwezig te zijn?

Een goede kunstenaar moet de zaken van hun bedrijf begrijpen en SXSW presenteert een aantal grote discussies. Ik zal zeker proberen om op zijn minst een panel of twee te maken.

Hoe heeft TuneCore het afgelopen jaar of zo deel uitgemaakt van je muzikale reis?

TuneCore is een groot deel van mijn 2014/2015 verhaal geweest. Ze zijn altijd mijn oplossing geweest voor de digitale distributie van mijn muziek en nu met TuneCore als mijn publishing admin team, hebben ze me geholpen om drie liedjes te synchroniseren. Deze synchronisaties hebben me geld opgeleverd om te leven en te ademen en mijn album af te maken. Ik kan niet dankbaarder zijn voor hun steun.

Wie zijn je grootste landinvloeden van weleer?

Te veel om op te noemen, maar op dit moment luister ik nog naar veel van mijn oude favorieten: Don Williams, Gene Watson, Hoyt Axton, Keith Whitley, Willie Nelson, Dolly Parton, Mickey Newbury, Emmylou Harris, Wynn Stewart, George Strait, Clint Black, Dwight Yoakam, Rosie Flores, Randy Travis, Asleep At The Wheel, (en natuurlijk maken de meeste van deze mensen nog steeds fantastische muziek).

Zijn er momenteel (onafhankelijke en andere) landenkunstenaars die je echt inspireren?

Niet zeker of al deze kunstenaars noodzakelijkerwijs in aanmerking komen als (of willen worden beschouwd als) "land", maar... Pete Lindberg, Austin McCutchen, Cale Tyson, Margo Price, Luke Bell, Andrew Combs, Robert Ellis, Sturgill Simpson, Lera Lynn, Quebe Sisters, Brandy Clark, Ashley Monroe, Kelly Pickler, Miranda Lambert, Gillian Welch en Dave Rawlings.

Wat zijn enkele van de voor- en nadelen van het zijn van een country artiest die gevestigd is in L.A. versus een markt als Nashville?

Ik denk dat de grote "oplichterij" om niet in Nashville te zijn vrij duidelijk is - er is een ingebouwde basis voor countrymuziek in Nashville, terwijl countrymuziek in So Cal al tientallen jaren niet echt heeft gefloreerd. Soms voelt het een beetje bergopwaarts om dit alles vanuit LA te doen, maar ik hou van de uitdaging en het maakt eventuele overwinningen des te specialer. Er is een groeiende golf van op 'roots' gebaseerde muziek in Los Angeles en ik ben blij dat ik er deel van mag uitmaken.


Op weg naar SXSW? Je kunt Sam Outlaw vangen tijdens TuneCore Live: Austin bij de Vulcan Gas Company op vrijdag 20 maart. Zijn andere SXSW-data staan hieronder:
Donderdag 18 maart @ St. David's
Zaterdag 21 maart @ Licha's Cantina
Zaterdag 21 maart @ Zwaanduik

Tags: country met indie muziek sam outlaw SXSW