Fat Wreck Chords draait 25: waarom het belangrijk is...

18 augustus 2015

Dit jaar, San Francisco gevestigde onafhankelijke punk platenmaatschappij... Fat Wreck Chords wordt 25. Michael "Fat Mike" Burkett en zijn toenmalige vriendin (nu ex-vrouw) Erin richtten in 1990 het label op om muziek uit te brengen die niet alleen Fat Mike zelf speelde (hij fronteert NOFX), maar ook muziek waarmee ze zich konden identificeren. Muziek die zij belangrijk vonden en die gehoord moest worden. Punkrock was in het begin van de jaren negentig zeker geen onthullend genre, maar de fans waren een groep waar altijd meer naar verlangde.

Ik ontdekte de glorie die Fat Wreck Chords is toen ik ongeveer 11 of 12 jaar oud was toen ik via compilaties en skate-video's werd geïntroduceerd bij bands als Lagwagon, NOFX, No Use For a Name, Propaghandi en Strung Out. Het was snel, het was een beetje boos, en het raakte me als een baksteen. Ik was geobsedeerd door het ontdekken van nieuwe punk en hardcore bands, en dit zou nog jaren doorgaan, maar Fat Wreck bracht me een spannende, toegankelijke en leuke versie van dit soort muziek waar mijn vrienden en ik me mee konden verhouden. Zelfs als sommige van de berichten ons op dat moment boven het hoofd hingen, en zelfs als we het later als 'poppunk' zouden gaan beschouwen, dan nog maakte dit spul het uit. Nu ik in de twintig ben, kan ik naar Punk In Drublic van NOFX of Trashed van Lagwagon luisteren (zonder het huis van mijn moeder te hoeven bezoeken en mijn oude cd's te moeten doorzoeken, dankzij Spotify), en kan ik terug naar een heel andere tijd in mijn leven worden gebracht.

Een label opgericht door een songwriter met een voorliefde voor het schrijven van snotterige, krasse en soms kinderachtige teksten, Fat Wreck Chords heeft in de loop der jaren ongetwijfeld een vergelijkbare impact gehad op de ontdekkingsreizen van veel muziekliefhebbers. Goed geproduceerd, slim, en netjes genoeg 'schaatspunk' kan de perfecte remedie zijn voor elke rechteloze tiener die op zoek is naar antwoorden en troost in de muziek. Fat Wreck heeft dat al tweeënhalf decennium lang in schoppen.

Vet-25

Waarom is dit belangrijk voor onafhankelijke muziek? Wat heeft zo'n label voor iemand die op zoek is naar underground hiphop, folk of elektronische muziek? Waarom doet dit spul er toe?

Het antwoord is de erfenis die Fat Wreck Chords voor zichzelf heeft gecreëerd, en de wegen die ze hebben geopend voor dorstige muziekliefhebbers die op zoek zijn naar artiesten die ze niet op de radio zouden ontdekken. Het is duidelijk dat tieners veel geavanceerdere manieren hebben om onafhankelijke muziek te ontdekken, maar dat een label als Fat Wreck door de jaren heen kan blijven bestaan, zegt niet alleen over zijn fanclub, maar ook over zijn rooster en zijn personeel.

Voorspelbaar zou mijn gehemelte verfijnder worden als ik zou opgroeien. Ik zou leren om van complexere genres en kunstenaars te houden die me op verschillende manieren aan het denken zetten. En zeker, Fat Wreck heeft nooit de coole factor van een Matador of een SubPop gehad, maar wie kan het wat schelen? Ik en talloze andere muziekfans kunnen naar een label als Fat Wreck Chords kijken en onthouden hoe deze albums ons op weg hebben geholpen om onafhankelijke muziek te waarderen. Om nog maar te zwijgen van hoe makkelijk ze het hebben gemaakt! Ik kan je niet vertellen hoeveel nummers dit label heeft uitgebracht die mijn driedelige coverband in de naschoolse uren in de garage van mijn ouders zou proberen vast te nagelen.

Dus bedankt, Fat Wreck Chords, dat je me op het juiste pad hebt gebracht, en dat je tientallen geweldige platen hebt uitgebracht waar ik anderhalf decennium later naar kan luisteren en mee kan praten op een heel nieuw niveau. De Bandcamp Blog deelde een geweldig interview met de beide oprichters en ik raad aan om het te lezen. En zorg ervoor dat je alle 'belangrijke' indie-artiesten of labels die je op weg naar het denken buiten de grafieken in onze commentaarsectie hebben gebracht, bespreekt.

Tags: fat wreck akkoorden met indie labels punk tunecore