Interview: Jesse Cafiero van Split Screens Chats Publishing & Sync Licensing

13 augustus 2015

Jesse Cafiero is het meesterbrein achter Bay Area's Split Screens. Split Screens heeft in 2012 een debuut-EP uitgebracht en heeft nu een aantal singles en een volledige lengte uitgebracht, Voor de storm...afgelopen zomer. De popparels die Cafiero maakt zijn beschreven als "sonische landschappen die het oude en het nieuwe, het ruwe en het gladde in zich opnemen".

Als beeldend kunstenaar is hij geen onbekende in het mengen, gelaagdheid en het samenbrengen van geluiden om iets echt unieks te creëren. Als indie-artiest heeft Cafiero al vroeg in de ontwikkeling van Split Screens stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat zijn royalty's worden verantwoord en geïnd. Als TuneCore Publishing Administration-artiest was hij blij te horen dat we zijn single "Close Your Eyes" hadden geland in een aflevering van de langlopende Fox-serie Bones! TuneCore is dankbaar dat Jesse ons heeft gekozen voor Publishing Administration, en we zijn super trots op zijn recente prestatie. We spraken met Jesse over zijn invloeden, zijn kunst en de begrijpelijke eerste naïviteit die een complex gebied als de muziekuitgeverij omringt.

Vertel ons dat je begonnen bent met het maken van muziek. 

Jesse Cafiero: Ik maak al praktisch sinds ik me kan herinneren muziek, ik ben begonnen met pianolessen toen ik ongeveer 5 of 6 jaar oud was en deed dat tot ik begon met bas spelen toen ik ongeveer 14 was. Een grote invloed in mijn kindertijd was mijn oudere broer die ook een beetje piano speelde. Ik herinner me dat ik hem een melodie hoorde spelen die hij had bedacht en dat ik gefascineerd was toen ik hoorde dat er daadwerkelijk iets werd gecreëerd. Ik was toen een jaar of 10 en begon kort daarna zelf melodieën te schrijven, hoewel het nog wel even zou duren voordat ik concrete liedjes zou gaan schrijven.

Je hebt verschillende instrumenten bespeeld in tal van bands. Wat heeft de oprichting van Split Screens aangewakkerd?

Split Screens ontstond kort nadat ik in 2009 vanuit Boston naar San Francisco verhuisde. Ik speelde al jaren als rechtschapen en elektrische bassist en wist dat ik een aparte kant van mijn persoonlijkheid had die eruit wilde komen in de vorm van zingen en meer een hoofdrol spelen. Het was een langzaam proces voor mij om die verandering te maken, ik begon Split Screens als een solo studio project en begon dan na de opname een band bij elkaar te krijgen om die liedjes en arrangementen tot leven te brengen.

Wie noem je als een van je eerste invloeden? Omgekeerd, waar vindt u inspiratie in 2015? 

Ik ben altijd al een grote fan geweest van psychedelische, klassieke rock. Pink Floyd en Jimi Hendrix waren en zijn voor mij nog steeds grote invloeden; jazzspelers als John Coltrane, McCoy Tyner en Bill Evans gaven vorm aan mijn studiejaren muziek. Ik moet zeggen dat ik niet zo hip ben voor nieuwe bands als ik zou moeten zijn - in 2015 blijft Radiohead echter nog steeds indruk op me maken, hun platen zijn van het hoogste kaliber van talent gecombineerd met ongelooflijk hard werken.

Op welk moment ben je begonnen met het onderzoeken van de mogelijkheden voor de administratie van muziekuitgeverijen? Wat was uw kennis op dit gebied op voorhand?

Ik begon al snel na het verschijnen van mijn debuut-EP te kijken naar de muziekuitgeverij. Ik was bezig met het schrijven van nieuwe muziek die op mijn volgende LP zou komen en wist met alle nummers samen dat ik genoeg variatie in de muziek had om mijn muziek serieuzer te laten vertegenwoordigen. Mijn kennis van de muziekuitgeverij was in die tijd ongeveer hetzelfde als die van een groot aantal indie-artiesten die begonnen... niet zozeer!

Wat interesseert u in de diensten van TuneCore's Music Publishing Administration?

Ik vond het administratiegedeelte erg leuk, het uploaden van nummers en het laten verzorgen van de details en de coördinatie met mijn uitvoeringsrechtenorganisatie (ASCAP) door TuneCore is een makkie. Plus, ik was zeker geïnteresseerd in het feit dat ze je muziek voor sync-licenties gooiden, hoewel ik op dat moment zeker niet verwachtte om een netwerk-tv-functie te krijgen!

Vertel ons hoe het voelde toen je erachter kwam dat "Close Your Eyes" gebruikt zou worden in de TV show Bones. 

Het was duidelijk het spannendste wat me in lange tijd was overkomen en zeker het grootste wat de band tot nu toe was overkomen. 

Toen Pete Rogers [TuneCore's Director of Creative] me voor het eerst sloeg en zei dat er een licentieverzoek was voor "Close Your Eyes", was ik volledig geschokt. Ik dacht even na over hoe een liedje dat ik alleen in mijn eerste appartement in San Francisco had geschreven, op een netwerk-tv-show ging staan, en dat was ongeveer net zo surrealistisch als ik me ooit heb gevoeld. Maar hoeveel die eerste e-mail ook spannend was, de synchronisatie werd toen niet bevestigd, het was gewoon 'er goed uitzien'. Dus toen moest ik het wachtspel een paar weken spelen en mijn eigen verwachtingen in de gaten houden voor het geval ze een ander nummer zouden kiezen. Toen ik het laatste 'ja' dichter bij de zendtijd van de aflevering kreeg, was het gevoel gewoon een complete opluchting!

Hoe heeft de plaatsing uw carrière tot nu toe beïnvloed?

Het is vrij recent dat de aflevering is uitgezonden, dus ik denk dat veel van de voordelen van de plaatsing nog moeten worden gezien. Het is echt cool om nieuwe fans van over de hele wereld te krijgen en ik waardeer het dat ze de tijd hebben genomen om ons te vinden, omdat het enige moeite kost om Shazam te gebruiken of om de aflevering op te zoeken. Wat betreft de middelen om nieuwe muziek te creëren is het een ongelooflijke kans geweest. De kans om mijn opnamekosten voor de LP "Close Your Eyes" terug te verdienen was groot en het is belangrijk om de volgende EP te voorzien van royalty's voor de prestaties. In deze tijden in de muziekindustrie is het behoorlijk brutaal, en ik voel me ongelooflijk gelukkig dat deze plaatsing in de eerste plaats is gebeurd!

Welk advies of inzicht zou u delen met onafhankelijke artiesten die vergelijkbaar zijn met uzelf als het gaat om het belang van muziekuitgeverij?

Voor mij ben ik een soort clichéartiest die zeker wat meer tijd nodig heeft om de zakelijke kant van de muziek te leren kennen. De waarheid is echter dat als je een plaat maakt waar je trots op zult zijn, je daar je tijd en geest in gaat steken en dat je het zo makkelijk mogelijk moet maken om wat geld van je inspanning te verzamelen. Het is ook ontzettend belangrijk om een team te hebben dat je muziek pakt! Er zijn zoveel factoren betrokken bij de landing van een plaatsing, het liedje dat past bij de schrijfstemming, de mix, de scène, enz. Er is veel geluk mee gemoeid, maar een uitgever met connecties helpt je zeker om je kansen te vergroten!

Hoe belangrijk is het voor u om de mogelijkheid te hebben om internationale/songwriter royalty's te innen?

Het is ongelooflijk belangrijk, ik heb het gevoel dat vooral in deze tijd in de muziekindustrie indie-artiesten ervoor moeten zorgen dat ze alle mogelijkheden hebben om inkomsten uit hun muziek te halen.

Wat staat u het komende jaar muzikaal te wachten?

Mijn belangrijkste prioriteit is om een aantal nieuwe nummers te schrijven waar ik aan gewerkt heb en dan de studio in te gaan om aan de volgende plaat te werken! We gaan verder met het spelen van shows in de Bay Area en het doen van korte tours langs de westkust, dat is echt leuk! 

Ik heb ook gewerkt aan het uitbreiden van mijn collagekunst en het te graveren met een andere stop-motion muziekvideo. Degene die ik heb gemaakt voor onze single "Stand Alone" (zie hieronder) kreeg een geweldige respons en het is altijd leuk om beeldende kunst en muziek met elkaar te laten versmelten als dat mogelijk is!

Tags: bones met indie jesse cafiero licenties muziekuitgeverij gesplitste schermen sync tunecore