Cam Meekins over het starten van zijn eigen label, het inzamelen van geld voor zelfmoordpreventie.

14 september 2015

MC en producent uit Boston Cam Meekins heeft in korte tijd veel ervaring opgedaan in de muziekindustrie. In 2012 had hij zijn derde mixtape laten vallen, een deal met Atlantic getekend en meer dan een miljoen keer YouTube bekeken. Terwijl Cam TuneCore gebruikte om te distribueren voorafgaand aan zijn ondertekening, waren we blij om hem terug te hebben in de gemeenschap na het verlaten van Atlantic om zijn eigen label, Lamp City, te beginnen.

Meekins' nieuwste album, Verhalen uit de Groene Lijn, wordt op 21 september verwacht, en hij heeft het beschikbaar voor pre-order op iTunes - maar er is meer aan de hand dan alleen een gratis nummer voordat het album wordt uitgebracht. Cam heeft toegezegd $20.000 te doneren aan de Amerikaanse Stichting voor Zelfmoordpreventie als Stories From the Green Line 5.000 voorbestellingen krijgt! In een interview vragen we de jonge artiest naar zijn begin in Boston, zijn tijd bij Atlantic, en gebruiken we jouw invloed om een positieve impact te hebben:

Je bent volwassen geworden in een tijdperk van totale toegankelijkheid voor hiphop - van de grote budgetalbums tot variërende underground subgenres. Wie waren je eerste invloeden?

Cam Meekins: Ongetwijfeld was de hiphop van begin 2000 de muziek waarop ik opgroeide en die mij motiveerde toen ik zelf muziek begon te maken. Vroeger waren mijn invloeden Kanye, Jay-Z, etc. Omdat ik begon als gewoon een producer, maakte ik altijd weer oude Kanye beats. Toen ik eenmaal meer in het rappen zat heb ik veel geleerd van het bestuderen van Atmosphere en de hele Rhymesayers kring. Tot op de dag van vandaag kennen sommige van die Rymesayers mensen die ik nu persoonlijk ken, en ik kijk gewoon op naar wat ze deden voor onafhankelijke muziek en laat dat me motiveren om te proberen dat niveau van impact te maken met wat ik doe met muziek en met mijn platenlabel, Lamp City.

Voorbij de hiphop, waar heb je in eerste instantie nog inspiratie gezocht voor je muziek?

Subliem, Dispatch, Thelonious Monk - op de middelbare school ben ik super in de jazzpiano geraakt.

Op welke manier denkt u dat uw songwriting is geëvolueerd naarmate u meer jaren ervaring heeft opgedaan, zowel in het leven als in de muziekindustrie?

Oh man, als een kunstenaar of schrijver van welke aard dan ook, ben je constant in ontwikkeling. Maar voor mij persoonlijk, naarmate de tijd vordert en ik meer jaren in de industrie onder mijn hoede krijg, en meer jaren van levenservaring, is mijn schrijven directer geworden. Ik heb het gevoel dat ik me beter kan uitdrukken dan toen ik jonger was; ik weet gewoon de juiste manier om iets te zeggen.

Boston is geen gemakkelijke stad om in te breken als hiphopartiest. Je hebt in je eigen nummers toegegeven dat je net buiten de stad bent opgegroeid - leg uit wat je ervaringen zijn met het verbinden met je lokale scene.

De meeste def. Ik kom uit de buitenwijken buiten de stad. Ik woon nu in de stad, maar als tiener moest ik tijd doorbrengen met het werk in de lokale muziekscene hier alleen maar om genoeg respect te krijgen van de mensen die de live-muziekshows controleren om me serieus te nemen.

Echt waar, het komt allemaal terug op een fanbase en geloven in wat je doet. Ik heb me altijd gefocust op het tevreden houden van de fans die ik met mijn muziek had, en dat is voor mij echt de moeite waard. Ik doe muziek zodat ik contact kan maken met mensen, en als mensen aan de buitenkant die naar binnen kijken de kracht van zo'n toegewijde fanbase zien, geven ze je respect en willen ze met je werken, en zo is het in Boston gebeurd.

Je internetbuzz begon toen je tiener was. Hoe ging je om met de overgang van het succes naar het podium en de marketing van jezelf offline?

Voor veel opkomende muzikanten is dit een heel belangrijke vraag en hopelijk kan mijn antwoord de mensen helpen om dit fenomeen in de industrie te begrijpen: Een online opvolging hangt niet automatisch samen met het succes van een tournee of de verkoop van een album. Social media is absoluut verbazingwekkend en heeft het spel voor muziek veranderd, maar het is slechts een stukje van de puzzel.

Het is nog steeds ontzettend belangrijk om onderweg te zijn, elke fan te ontmoeten die je kunt, want die één-op-één menselijke interactie is wat toegewijde steun opbouwt. Dat soort steun is onbetaalbaar. Al vroeg bouwde ik een online buzz op, maar pas toen ik begon te toeren, werd het voor mij echt echt. Denk aan elke kunstenaar die het op dit moment in mijn straatje echt doet: Ik garandeer je dat ze allemaal slopende uren op de weg hebben doorgebracht, waarschijnlijk jaren geleden voordat je zelfs maar wist wie ze waren, om die touring fanbase één persoon per keer op te bouwen. Het zijn de mensen die het volhouden die echt ergens komen. Het is zeker moeilijk soms, maar als je geweldige shows begint te krijgen is het absoluut de moeite waard.

De meeste kinderen studeren tegenwoordig af en gaan naar een slaapzaal. Je bent afgestudeerd en bent naar LA gestuiterd met een grote platencontract. Vertel ons over het aanpassen aan een nieuwe kust en eventuele druk die gepaard gaat met het opnemen voor de Atlantische Oceaan.

Er was niet echt sprake van druk, maar grote labels (in de tijd dat ik bij Atlantic zat) probeerden nog steeds hun hoofd te wikkelen in wat er gebeurde met sociale media, en die verwarring leidde echt tot mijn frustratie. . Ik hou van de jongens waarmee ik bij Atlantic heb gewerkt. Sommigen van hen beschouw ik als goede vrienden, en anderen kijk ik op als zakenmensen en mentoren.

Maar zelfs vanaf de eerste dag dat ik het contract in Mike Caren's kantoor tekende, had ik een plan. Ik was 18. Ik wist dat ik niet naar de universiteit zou gaan, maar ik wilde een "opleiding". Ik heb eerlijk gezegd besloten dat het tekenen van een platencontract zo'n geweldige leerervaring zou zijn. Ik kon er altijd in de komende twee tot drie jaar uitkomen, nemen wat ik geleerd heb en mijn eigen bedrijf beginnen - en dat is precies wat ik gedaan heb. Ik beschouw het als mijn schoolopleiding. Mensen geloven misschien niet dat dat mijn bedoeling was, maar dat was het wel.

Hoe was het om na het verlaten van Atlantic de controle over je carrière terug te krijgen en opnieuw te beginnen?

Een beetje rotsachtig, maar ook een zeer lonend proces. Het belangrijkste van het runnen van je eigen label is eerlijk gezegd het begrijpen van de diepgang van de distributie die grote labels al hebben, en het zelf moeten opbouwen van die relaties. TuneCore was voor mij op die manier een grote speler.

Wat voor een rol heeft TuneCore gespeeld in je muzikale reis, zowel voor als na je leven op een major?

Nou in tegenstelling tot Warner Music Group, snijdt TuneCore me elke maand een cheque af. Maar buiten dat, ben ik al lid van TuneCore, omdat er voordien geen middelen waren voor artiesten buiten de distributie. Het is erg cool om te zien als een kleine label eigenaar, en een kunstenaar, de soorten van uitbreiding TuneCore heeft gemaakt in het publiceren, marketing middelen, en andere creatieve middelen. Dat soort bedrijfsmodel maakt echt duidelijk dat je dit soort dingen zelfstandig kunt doen, je moet gewoon de juiste relaties opbouwen en voor mij is de relatie met TuneCore erg nuttig geweest.

cammeekstories

Je hebt toegezegd $20.000 te doneren aan zelfmoordpreventie als de pre-sale orders van Stories From the Green Line 5K raken - dat is behoorlijk indrukwekkend.

Ik denk echt dat het feit dat je een artiest of een merk bent, of iemand die online herkenbaar is, je zo veel invloed geeft. Met invloed komt het vermogen om een positieve impact te maken, en mensen zullen bereid zijn om je te volgen op een weg als je ze uitlegt dat je oprecht bent en je eigenlijk een reden hebt om zoiets te doen.

Zelfmoord is natuurlijk een groot probleem, maar het heeft mij en mijn familie persoonlijk op verschillende manieren geraakt en ik schrijf er vaak over in mijn liedjes. Ik kwam op het idee om de donatie te doen omdat ik altijd probeer buiten het kader te denken over unieke dingen om te doen, maar het had ook de potentie om voor veel mensen betekenisvol te zijn en het bewustzijn te vergroten voor een stichting die het echt verdient: De Amerikaanse Stichting voor Zelfmoordpreventie.

Welke andere 'verhalen' hoop je te vertellen op je aankomende album?

Dit album gaat echt over het geven van een verslag van mijn leven uit de eerste hand. Zoals altijd laat ik me inspireren door het dagelijks leven en wil ik mijn verhalen over liefde, werk, mijn sociale leven, wat dat ook moge zijn, vertellen met een uniek perspectief dat hopelijk weerklank vindt bij mensen.

Heeft u nog extra tour- of promotieplannen voor de rest van 2015 en tot 2016?

Ja, ik doe een landelijke Stories From The Green Line headline tour dit najaar.


Je kunt Cam Meekins op deze data op zijn aankomende tournee betrappen!

 

Tags: cam meekins featuring Hip Hop indie interview verhalen van de groene lijn zelfmoordpreventie tunecore