Interview: Eden Warschau Chats Debut Full Length

14 januari 2016.

Toronto's Eden Warschau creëert een synthetisch geladen, elektro-indie geluid en is niet bang om in de pop en R&B te gaan knutselen. In het najaar van vorig jaar bracht hij zijn Dream of Beaches EP uit, met slechts drie nummers die de sonische mogelijkheden hadden om een luisteraar dat te laten doen - zelfs als het koud weer op komst was.

Met de hulp van zijn band brengt Eden Warschau zijn debuut volledig uit, Zoeken naar iemand...morgen, 15 januari. Het is beschikbaar voor pre-order op iTunes, waar u de Instant Gratt-track "Lightning Touch" kunt vastklikken. Eden nam even de tijd om een paar vragen voor ons te beantwoorden met betrekking tot de nieuwe release, zijn plaats in de Toronto muziekscene, en nog veel meer:

Er is een onmiskenbaar gevoel van invloed van meerdere genres in je muziek. Wie heeft je het meest beïnvloed?

Eden Warschau: Ik wou dat er een gemakkelijke manier was om dat te beantwoorden, het is vrij gelijkmatig over de hele linie. Ik hou van kunstenaars die echt uniek zijn en hun geluid bezitten. Artiesten en bands als Beach House, Radiohead, Lana Del Rey en Lykke Li om er maar een paar te noemen. Ik respecteer wanneer iemand meer gelooft in hun muziek en geluid dan wat voor impact het zou kunnen hebben op hun succes of wat mensen van hen 'verwachten'.

Wat neem je van elk genre om een eigen geluid te maken, en hoe voorkom je dat het in een bepaalde categorie terechtkomt?

Als ik schrijf probeer ik geluiden te gebruiken die goed samengaan en een soort van emotionele reactie oproepen. Ik denk dat als ik alleen gefocust ben op de geluiden waar ik van geniet en niet gebonden ben aan de grenzen van een specifiek genre, ik op een natuurlijke manier meerdere genres met elkaar kan vermengen.

Als ik eenmaal meer van de muziek heb uitgebracht waar ik aan heb gewerkt, zullen de mensen de ware stijl horen die ik heb in plaats van de kleine teaser die de Droom van stranden EP liet zien.

Terwijl poppy, er is een dromerigheid aan je liedjes. Waar vind je inspiratie om te schrijven die misschien als ongewoon wordt beschouwd?

Ik wou dat ik het wist! Mijn perspectief is altijd dat er iets 'meer' is in een moment of ervaring dat effect heeft op het leven. Als ik iets meemaak, of het nu positief of negatief is, probeer ik gewoon een stapje terug te doen en een groter geheel te zien...

Ik denk dat ik het zo zou omschrijven, maar er is echt geen formule die ik heb. Als ik het voel, schrijf ik erover. De muziek gaat over het proberen op te roepen die emoties met teksten die uitleggen hoe ze voelen.

Wat kun je zeggen over het inbreken in de Toronto indiescene? Is pop een goed vertegenwoordigd genre geweest?

Ik laat het je weten als ik inbreek in de Toronto scene! Op een serieuze manier is Toronto de laatste jaren muzikaal van de grond gekomen en ik denk dat mijn albums iets anders aan de mix kunnen toevoegen. Er zijn een heleboel grote artiesten die Toronto vertegenwoordigen, maar het beste deel is hoe verschillend elke artiest is.

Je hebt bijvoorbeeld Drake, The Weeknd en DFA 1979 - ze hebben allemaal hun unieke geluid. Ik denk dat indie-pop/alternatief is waar het op dit moment voor mij is, maar er zijn op dit moment niet veel artiesten of bands in dat genre. Ik zou zeggen dat Lights een geweldig voorbeeld is van een vooruitstrevende Toronto-popartiest, omdat ze die stijl heel goed kan schrijven en uitvoeren.

Eden Warschau 1

Wat heb je als indie-artiest gevonden als een van de meest onderschatte marketing engagement strategieën?

Ik ben eerlijk gezegd net begonnen met het promoten van deze muziek. Toen mijn band eenmaal begon te repeteren - schreeuwen naar PChan op gitaar, Troy op bas en Kyle op drums - waren zij degenen die me steeds vertelden dat ik deze albums moest gaan uitbrengen. Nadat we onze live show hadden uitgewerkt besloten we de Dream of Beaches EP uit te brengen om de sociale media te laten roesten; nu gaan we wat shows spelen en hopelijk genieten de mensen van het debuutalbum!

Welke andere tools en platforms zijn naast TuneCore voor u als indie-artiest van vitaal belang?

Als ik terug in de tijd had kunnen gaan en de sociale media had kunnen inhalen, had ik veel meer gebruik gemaakt van Facebook en Twitter. Ik ben nooit echt een fervent gebruiker van sociale media geweest en ik gebruik Twitter niet echt veel, maar ik word steeds meer fan van Instagram en Facebook. Het is eigenlijk een goede manier om mensen verbonden te houden, en voor iedereen die mij kent, weet ik dat ik graag over de muziek praat en uitlegt waar ik voor ga.

Met dat gezegd hebbende, denk ik dat mond-tot-mondreclame en eigenlijk praten met mensen over de muziek bijna een verloren kunst is; ik denk niet dat alles volledig digitaal moet gaan, dus ik hoop dat elke betrokkenheid die ik heb met mensen zo authentiek mogelijk is.

Hoe voel je je met de aankomende release van je debuutalbum tot nu toe in je muziek geëvolueerd?

Jaren geleden schreef ik nog strikt akoestische liedjes die me een sterke basis gaven voor songwriting. Toen speelde ik in een aantal bands, wat resulteerde in het schrijven van een aantal alternatieve/pop soort van solo dingen. Dat werd uiteindelijk een beetje een elektronisch project, wat een goede leercurve was, maar nu voel ik me echt goed terug in mijn pop/alternatieve groove.

Ik hou van de rauwheid en de emotie van het alternatief, maar van de toegankelijkheid en de pakkendheid van de pop, dus ik probeer die twee te combineren. Ik denk dat ik echt een geluid heb gevonden dat ik de mijne kan noemen, wat echt belangrijk voor me is, en ik hou van de manier waarop het zich vertaalt naar de live shows. Vanuit het perspectief van het schrijven van een liedje heb ik me echt kunnen concentreren op wat ik probeer te zeggen in een liedje, waarbij ik ervoor heb gezorgd dat de teksten multidimensionaal zijn, en dat de muziek gelaagd genoeg is om spannend en fris te zijn, maar niet overdreven.

Het heeft me jaren gekost om dit uit te zoeken, dus ik ben er opgewonden over.

Wat voor onderwerpen behandelt uw songwriting op Searching For Someone?

Ik heb geluk met de track-listing in Iemand zoeken omdat het het volledige verhaal van de ups en downs van relaties vertelt. Ik weet dat het gebruikelijk is om te schrijven over liefde of verloren liefde, maar ik denk dat dit een paar invalshoeken heeft die uniek, kwetsbaar en eerlijk zijn.

Er is veel geluk, liefdesverdriet en hoop gedurende het hele album, en als het iemand de soundtrack kan geven van wat hij of zij ook doormaakt, dan is dat de moeite waard. Ik ben een grote fan van het beluisteren van albums van begin tot eind, dus dat wilde ik ook doen met Searching For Someone.

Wat voorziet u in de nabije toekomst voor indie-alternatief/popmuziek? 

Ik hoop dat deze genremix groeit. Het was echt cool om te zien dat een band als MuteMath, die veel alternatieve muziek op gitaarbasis maakte, natuurlijk overschakelde op een meer elektronisch geluid, maar dezelfde emotie behield. Ik denk dat dat een heel goed voorbeeld is van waar ik hoop dat het naartoe gaat.

Wat voor advies kun je als kunstenaar met enige ervaring onder je hoede geven aan mensen die net beginnen?

Evolutie in songwriting is belangrijk, en dat is zowat het enige advies dat ik kan geven aan artiesten die nog maar net begonnen zijn. Ik ben al erg enthousiast over de nummers die na Searching For Someone komen, dus we zullen zien wat er gebeurt!

Tags: DIY droom van stranden eden warsaw met indie indie pop interview op zoek naar iemand toronto tunecore