Twee monitoringtips voor het mixen in de Home Studio

9 februari 2016.

[Editors Note: Dit is een gastblog die exclusief voor ons is geschreven door Scott Wiggins, oprichter van The Recording Solution, een website gewijd aan het helpen van producenten, technici en artiesten om betere muziek te maken vanuit hun thuisstudio's. ]

Ik weet zeker dat je hebt gehoord of gelezen in audiofora, of boeken van professionele ingenieurs die je nodig hebt de BESTE monitoring of luisteromgeving mogelijk bij het mixen van uw muziek. U denkt misschien dat u de beste monitoren, de beste converters of de beste akoestisch gebouwde ruimte nodig heeft.

Hoewel ik het ermee eens ben dat je een goede luisteromgeving nodig hebt, ben ik het er niet mee eens dat je de "beste" versnelling nodig hebt om goede mixen uit te pompen. De "beste" betekent meestal duur. Voor de meeste thuisstudio's hebben we gewoonweg niet het budget om de beste spullen te kopen die beschikbaar zijn. Deze high-end spullen zouden zeker helpen, maar het is niet het einde.

De meeste van ons thuisstudio's bevinden zich niet in de ideale mengomgeving. U bevindt zich waarschijnlijk in een extra slaapkamer, een garage, een kelder of welke ruimte dan ook. Deze kamers zijn meestal niet gebouwd met het idee om muziek op te nemen en te mixen. Dat is oké!

Als je gewoon wat fatsoenlijke betaalbare spullen en wat strategisch geplaatste akoestische behandeling kunt krijgen, ben je op weg naar een geweldige mix. Ik mix al jaren op KRK Rocket 5 monitoren en heb tevreden betalende klanten!

Ik heb ook een aantal DIY akoestische behandeling strategisch geplaatst in mijn luisterruimte. Ik zou in de akoestische behandeling kunnen gaan en waar ik het moet zetten, maar dat is een heel ander artikel. Vandaag wil ik me richten op twee eenvoudige hacks voor de bewaking in je thuisstudio.

1. 2. Zet uw mix WAY down

Ten eerste, je moet niet mengen op super luide volumes. Wij, als mensen, zien luider als beter. Hou jezelf niet voor de gek, of ik moet zeggen, hou je oren niet voor de gek. Je zou moeten monitoren op een niveau waarop je nog steeds een gesprek met iemand zou kunnen hebben en niet de mix moet afzwakken of je stem moet verheffen om gehoord te worden.

Het probleem met luidruchtig monitoren is dat je misschien denkt dat de mix in balans is, maar dat je oren zich gewoon aanpassen aan het volume, en een lang verhaal kort, je voor de gek houden.

Deze lage volumehack geeft je een beter perspectief op de balans tussen de instrumenten in de track.

Als ik bijvoorbeeld het einde van een mix nadert, draai ik het volume WAAAAY naar beneden en luister ik naar hoe de zang en de snaredrum bij elkaar zitten. Ik heb de neiging om een luide snare te houden, en dit lage volume laat me weten of ik het te hard heb gezet in vergelijking met de zang. Dit superlage volume helpt ook om de vreemde kamerreflecties en resonerende frequenties die we allemaal hebben in onze niet zo perfecte mengruimtes te temmen.

Een andere tip als ik het einde van mijn mix nadert is om te luisteren naar de mix als geheel. Ik zal het liedje van begin tot eind op dit lage volume beluisteren, en de balans tussen alles mentaal (of geschreven) opmaken. Je kunt dan gaan en de dingen naar boven of naar beneden draaien waar dat nodig is. We zijn in wezen "balance engineers". Het is onze taak om de tracks goed bij elkaar te laten zitten.

Stop de mix niet, luister naar het geheel, zodat je een beter perspectief krijgt op de balans van het hele nummer. Slechte mengbeslissingen komen vaak als we te gefocust zijn op één klein deel van het nummer, dat we het perspectief van het hele plaatje verliezen. Doe alsof je een toevallige luisteraar bent die gewoon van een liedje geniet. Ga dan terug en repareer de dingen die opvallen.

2. 2. Luister op een andere set van luidsprekers of koptelefoons

Ik controleer op mijn KRK Rocket 5s, maar dan schakel ik over op mijn koptelefoon. Raak niet verstrikt in welk type luidspreker of koptelefoon je overschakelt, het gaat erom "je oren wakker te maken". Kies gewoon iets nieuws om op te luisteren, zelfs als het een klote kleine mid range mono luidspreker is. Vraag me niet wat de beste crappy speaker is om te kopen.

Als we lange tijd naar dezelfde luidsprekers luisteren, passen onze oren zich aan en beginnen ze te wennen aan de problemen die zich kunnen voordoen in de mix.

Je oren kunnen bijvoorbeeld wennen aan veel te veel bas of low-end in je mix, en dat zul je als OK ervaren. Als u overschakelt naar een nieuwe luisteromgeving, worden uw oren wakker en kunt u direct dingen horen die niet op hun plaats zijn. U kunt ook uw favoriete professionele mixen meenemen en aangeven hoe ze reageren op uw monitors en uw koptelefoon. Maak aantekeningen en pas uw mix aan.

Ik heb de neiging om mijn nagalm en vertragingen te hard op mijn KRK's te zetten. Als ik naar mijn koptelefoon schakel, merk ik dit meteen en pas ik me aan. Als je dan weer overschakelt naar je eerste monitoren worden je oren weer wakker. Gewoon periodiek overschakelen naar iets nieuws, en dit kan een zeer nuttige techniek zijn om u te helpen bij het maken van nauwkeurige mengbeslissingen.

Dus om het samen te vatten:

  1. Mengen bij lage volumes
  2. Verwijs naar uw mix op verschillende monitoren of koptelefoons

Dit zijn twee zeer eenvoudige hacks die u een beter perspectief geven en u helpen betere, nauwkeurigere mengbeslissingen te nemen. Een andere hack die mijn mixen naar het volgende niveau bracht, was het leren mixen van muziek in mono. Ik hoop dat dit je in de toekomst helpt.

Blijf gewoon mengen!

Tags: DIY engineering met thuisstudio indie mixen opname opnamestudio scott wiggins de opname oplossing tunecore