Hoe een slechte dag me in een bedrog veranderde...

3 december 2018

Dit artikel is geschreven door Suzanne Paulinski.

Krijg je dat gevoel wel eens als de dingen soepel verlopen, je opgetogen bent over de dingen die op je pad komen, maar je kunt het gevoel dat de dingen op het punt staan om uit elkaar te vallen, gewoon niet afschudden?

En dan, in een oogwenk, verdwijnt al het vertrouwen waar je op reed schijnbaar in het niets en vraag je je af waarom iemand dacht dat je überhaupt talent had?

Nou, dat was ik.

Ik voelde me als een bedrieger.

In de kwestie van de minuten.

Het was de lente van 2016. Ik had ongeveer twee weken lang de klok rond gewerkt om de kaartverkoop voor mijn eerste virtuele muziekconferentie te deblokkeren. Ik heb de sprekers beveiligd, ik heb zes e-boeken geschreven, ik heb de webpagina gemaakt, ik heb een promotieschema gemaakt en ik heb de e-winkel op mijn website opgezet om de tickets te verkopen.

Dat was een groot ding voor mij - het technische werk. Ik ben geen techneut, maar ik ben wel een controlefreak. Mijn vertrouwen was op een historisch hoogtepunt toen de lanceercoach die ik had ingehuurd om me te helpen de aankoop te testen en het ging zonder problemen door.

Het was showtime.

Het evenement was het grootste project dat ik had aangenomen sinds ik twee jaar eerder voor mezelf begon te werken. Mijn coach noemde dit "up-leveling". Ik was er klaar voor. Ik had het werk gedaan, ik had alle vakjes aangevinkt. En toen ging de pagina live. Er werden kaartjes gekocht! HUZZAH!!!

En dan... de problemen. De technische problemen.

Door een rare softwarefout begon men problemen te krijgen bij het kopen van tickets. E-mails en tweets begonnen binnen te druppelen:

"Ik heb moeite met het kopen van tickets."

"Uw website werkt niet."

"Ik wil aanwezig zijn, maar de verkoop gaat niet door."

Men vermeldde zelfs dat hij door een storing die een ander totaalbeeld veroorzaakte in de kassawagen, deze niet vertrouwde (aka hij vertrouwde mij niet) en dat hij zou wachten met inkopen totdat we elkaar spraken.

Mijn hart zonk.

De Know-Like-Trust Factor is cruciaal bij het opbouwen van uw gemeenschap. In een notendop is het uw reputatie en geeft het aan hoe comfortabel mensen zich voelen om zaken met u te doen.

Ik had zo lang gewerkt aan het opbouwen van dat vertrouwen en het leek alsof het in een oogwenk weg was. Ik kon het geen van deze mensen kwalijk nemen. Ik zou hetzelfde voelen. En als deze mensen problemen hadden, hoeveel anderen hadden ze dan en dachten er niet aan om zich te reiken? Ik belde mijn coach in paniek. Waarom dacht ik dat ik dit kon doen? Wie was ik om dit soort verantwoordelijkheid op me te nemen?

Na mijn medelijdenfeestje, en met haar wijze wijsheid, liep ik weg van de computer. Ik besloot om te chillen voor de avond, omdat er niets gedaan zou worden met de gemoedstoestand waarin ik me bevond, en ik zou de technische problemen in de ochtend als eerste aanpakken.

Het kostte tijd, maar ik kreeg het allemaal aan de praat.

Wat ik moest leren en accepteren was dat ik niet mijn werk ben.

Ik ben niet mijn website. Ik ben meer dan een paar techneuten. Fouten gebeuren. Eerlijke fouten gebeuren. Ze nemen niet weg dat ik anderen iets groots te bieden had.

Ik begon de stukken van mijn gekneusde ego op te rapen en zorgde ervoor dat iedereen die contact met mij opnam met een probleem werd aangepakt en dat hun problemen overeenkomstig werden opgelost. Ze hebben het allemaal begrepen. Ze kochten allemaal nog steeds kaartjes. Ik plaatste de problemen online en verzekerde de mensen dat het allemaal opgelost was.

Dit zou niet de laatste keer zijn dat een lancering fout zou gaan. Er zouden meer hobbels in de weg zitten, vooral bij het proberen van iets nieuws. Maar ik weet nu dat deze reis - het zijn van een muziekondernemer - een emotionele achtbaan kan zijn.

Als je je laat definiëren door je overwinningen of verliezen, en je laat je ego in elke situatie invoegen om het allemaal om je heen te maken, zul je de achtbaan niet overleven.

Geloven in jezelf betekent niet dat je denkt dat je perfect bent; het betekent dat je erop vertrouwt dat je fouten je niet definiëren. Hoe je met fouten omgaat is wat je definieert.

Wanneer je in staat bent om de fraudepraatjes het zwijgen op te leggen, ben je in staat om echte actie te ondernemen en eventuele fouten te omarmen die als leerervaringen kunnen volgen. Je bent hier om een carrière in de muziek op te bouwen - dat is meer dan één nummer, één videoclip, één live show, één Facebook Live of Instagram Story.

Ga naar buiten en doe altijd je best. Als je in gedachten houdt dat je een carrière aan het opbouwen bent om je leven te overbruggen, kun je jezelf er gemakkelijker aan herinneren dat de huidige verstoringen binnenkort te zien zullen zijn aan je achteruitkijkspiegel.

Wat er ook gebeurt, hou je focus op je fans en relaties in de sector. Leid altijd met integriteit en transparantie en de fouten zullen nooit opwegen tegen het respect dat anderen voor jou en je talenten hebben.

Denk aan de laatste keer dat je je als een bedrieger voelde. Wanneer heb je het gevoel dat wat je te bieden had niet genoeg was om te delen met anderen? Vertel het ons in de commentaren hieronder!


Suzanne Paulinksi is een artistiek adviseur met meer dan 10 jaar ervaring in de muziekindustrie en eigenaar van The Rock/Star Advocate.

Tags: featuring imposter syndroom motivatie