De Introverte Gids voor Netwerken: 5 Tips om dingen minder lastig te maken

9 april 2019

Dit artikel is geschreven door Angela Mastrogiacomo.

Sommige mensen worden extravert geboren. Ze vinden troost in grote groepen, praten met vreemden en laten de wereld zien wie ze zijn - zonder dat ze bang hoeven te zijn om niet te worden gehaat, belachelijk te worden gemaakt of voor altijd te worden beschouwd als op de een of andere manier ontoereikend. Als een geboren introverte, benijd ik die mensen.

Voor degenen onder ons die introvert zijn, kan het niet alleen ontmoedigend of stressvol zijn om na te denken over alle inspanningen die nodig zijn om met een nieuw iemand te praten, onze beste beentje voor te zetten en verbindingen te leggen, maar het kan ook ronduit drainerend zijn, uitputtend, en zelfs daadwerkelijke fysieke reacties veroorzaken, zoals hoofdpijn of buikpijn. We maken ons allemaal druk over alles wat er mis kan gaan en in één woord, het kan een beetje angstaanjagend zijn.

Als iemand die haar hele leven tot vijf jaar geleden telefoongesprekken heeft vermeden omdat het gebrek aan lichaamstaal haar bang maakte, en die in hoeken staat te wachten tot iemand anders mij opmerkt en dan begint en een gesprek met mij voert, uit angst dat ik ze zou vervelen als ik de moeite zou nemen om een eigen gesprek te beginnen of om te spreken, snap ik het echt wel.

Maar hier is het goede nieuws, ik ben niet meer dezelfde persoon als vijf jaar geleden. Ik kan met gemak een zakelijk telefoontje aannemen, ik loop de hele tijd naar vreemden toe op conferenties om gesprekken te beginnen, en ik hou eigenlijk echt van het opbouwen van een relatie nu ik er een handvat voor heb en alle verbazingwekkende dingen zie die het kan brengen, (inclusief echte vriendschappen).

Dus als je je misselijk voelt bij het idee van netwerken, of het nu op de volgende grote conferentie is of gewoon na je show, ik moedig je aan om deze tips te bekijken. Het geweldige aan de meeste van deze tips is dat je niet eens hoeft te wachten tot het volgende grote evenement - je kunt de meeste hiervan deze week beginnen!

1. De praktijk maakt het echt perfect

Ik wil niet klinken alsof ik de makkelijke weg neem met deze, maar het is belangrijk om meteen op te merken dat de enige manier om echt comfortabel te kunnen netwerken, (of op iets anders), is om steeds opnieuw te oefenen.

Niets zal de eerste keer gemakkelijk zijn, of de tweede, of de vijfde. Het is met consequente oefening dat je je meer op je gemak voelt. Hoewel het misschien niet zo voelt in die vroege dagen, probeer terug te denken aan iets anders dat je vroeger maagklachten gaf, (zoals spelen op het podium, spreken voor je publiek, praten met fans op je merch stand), en denk na over hoe ver je bent gekomen.

Toen ik besloot dat ik met potentiële klanten aan de telefoon moest kunnen praten zonder elke keer dat iemand om een telefoontje vroeg een enorme stormloop te hebben, loste ik dat probleem niet op door de telefoon te vermijden - ik deed het tegenovergestelde. Ik plande alles wat ik kon als een gesprek en dwong mezelf om door te rommelen totdat ik het uiteindelijk onder de knie kreeg en ik stopte met me angstig te voelen toen iemand om een telefoontje vroeg. Nu, het is een tweede natuur.

Dus als ik zeg dat je dit kunt laten werken, zelfs als de gedachte aan je grootste netwerkangst je op dit moment een bange puinhoop maakt, geloof ik echt dat je dit kunt laten werken.

Vertrouw erop dat je dit hebt.

2. 2. Breng een vriend mee, maar gebruik ze niet als kruk...

Als u op weg bent naar een industrie-evenement waar u weet dat u zich moet mengen en met vreemden moet praten, breng dan een vriend mee om de spanning en stress die u voelt te verlichten. Nog beter is als de vriend ook in de industrie is en kan helpen begeleiden en de overgang gesprek tussen u en de andere gasten daar. Maar zelfs als dat niet zo is, zal het hebben van een vriend om zich te wenden tot wanneer je gestresst bent, (en je naar beneden te praten), maar ook om deel te nemen aan een aantal van de gesprekken zal helpen om de druk af te nemen, en het zal niet zo veel voelen alsof het allemaal op je af komt. (Snelle tip: Het is nooit allemaal aan jou. Als je met iemand praat die nauwelijks bijdraagt aan het gesprek of gewoon niet echt reageert op al je interessante geklets, zoek dan iemand anders om mee te praten).

Vergeet niet om je vriend niet te gebruiken als een kruk.

Het kan gemakkelijk zijn om gewoon de hele nacht met ze rond te hangen en nooit meer uit te gaan. Doe dat niet. In feite, voor de goede orde, stel ik voor om minstens een keer uit te gaan in die nacht, in je eentje, om te praten met iemand of een groep mensen zonder dat je vriendin zich bij je voegt. Ik deed dit in de eerste dagen van mijn netwerkreis en het was een enge maar belangrijke stap. En raad eens? Het was een beetje rommelig. Ik had moeite om mezelf voor te stellen op een manier die niet geforceerd voelde en het gesprek stagneerde een beetje. Maar weet je wat, ik voelde me waanzinnig trots op mezelf na.

De eerste stappen voelen misschien eng aan, maar als je eenmaal binnen bent voel je je ongelooflijk omdat je het hebt gedaan en het belangrijkste is dat je weet dat je het weer kunt doen.

3. 3. Onderwerpen voorbereiden

Afhankelijk van het evenement weet je misschien wie je tegenkomt of heb je geen idee. Hoe dan ook, je kunt een paar onderwerpen van tevoren voorbereiden om op terug te vallen als het gesprek geforceerd begint te voelen of je raakt in paniek en denkt dat je niets hebt om over te praten.

Voor mij persoonlijk heb ik gemerkt dat hoe meer voorbereid ik ben, hoe rustiger ik ben. Als ik in een situatie terechtkom waarin ik me totaal verloren en uit de hand gelopen voel, heb ik de neiging om echt angstig te worden. Echter, als ik het gevoel heb dat ik een stevige greep op de dingen heb en een plan op zijn plaats heb, (zelfs en vooral als de dingen opzij gaan), voel ik me veel rustiger, gewoon wetende dat ik dat plan heb.

Netwerken is niet anders. Het is helemaal oké om een paar algemene onderwerpen van tevoren voor te bereiden (of specifieke onderwerpen als je met een bepaalde persoon wilt praten) waar je je op kunt richten als je vlinders gaat halen. Het kan zo eenvoudig zijn om ze te vragen wat ze doen in de muziekindustrie, waar ze vandaan komen, hoe ze betrokken zijn geraakt bij het evenement, of het kan een beetje persoonlijker zijn, zoals wat ze eerst in de muziek willen komen.

4. 4. Follow-up van hun antwoorden

Dit is de magische truc om een interessant, bevredigend gesprek te voeren, waardoor de andere persoon zich waarschijnlijk met jou verbonden zal voelen: Mensen willen het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt en dat anderen om ze geven.

Een deel van de manier waarop we interesse in mensen tonen is door ze vragen te stellen om ze te leren kennen, toch? Als iemand het gevoel heeft dat je interesse in hem of haar hebt, is dat meestal het begin van een band.

Als je eenmaal praat, luister dan naar wat ze zeggen en volg hun antwoorden op met andere vragen of rariteiten. Zeg bijvoorbeeld dat je hen vraagt hoe ze in de muziek zijn gekomen en dat hun verhaal resoneert met dezelfde reden waarom je dat deed - je deelt een korte anekdote daarover (vergeet niet dat je het gesprek niet wilt monopoliseren en het allemaal over jou wilt laten gaan), en volg dan op met een andere vraag die gebaseerd is op iets wat ze in verband daarmee hebben gezegd.

5. 5. Contact houden via sociale media

Dit is de ultieme introverte manier om te netwerken. Hoewel ik denk dat er een ton aan waarde zit in face-to-face interacties die eenvoudigweg niet kunnen worden vervangen of gerepliceerd op het internet, zit er nog steeds veel kracht in die online interacties, vooral met mensen die je net hebt ontmoet.

Het volgen van iemand met wie je verbonden bent op een evenement of in een groep, en dan de tijd nemen om regelmatig commentaar te geven op (niet alleen "zoals") hun berichten, is een geweldige manier om contact te houden, terwijl het ook casual te houden en de druk af te nemen. Je zult natuurlijk wel contact maken over dingen die je gemeen hebt, en elkaar beter leren kennen via die platformen. Het is de perfecte manier om je te ontspannen in een nieuwe verbinding, en jezelf op te stellen voor een nog betere ontmoeting de volgende keer dat je jezelf in levende lijve aantreft.


Angela Mastrogiacomo is de oprichter en CEO van Muddy Paw PRwaar haar kunstenaars plaatsing hebben gezien op Alternative Press, Substream, New Noise, en meer. Ze is ook de eigenaar van een muziekblog Besmettelijk tijdschrift.

Tags: met introvert netwerken