365 dagen onderweg: 5 dingen die ik heb geleerd...

26 augustus 2019

[Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door TuneCore Artist Ellisa Sun. Ellisa's nieuwste single, "K.O." wordt gestreamd op Spotify, Apple Music, Amazon Music en meer! ]

Ik en mijn partner Ken zijn een jaar geleden vertrokken om de VS te verkennen in een 30-voets RV. We speelden ongeveer 180 shows en deelden de podia met meer dan 120 bands. We dook eerst in de 'full-time RVer lifestyle' en 'music-entrepreneur (we hebben alle shows zelf geboekt en gepromoot) lifestyle'.

We gingen van wonen in mooie appartementen met stromend water, werkende WiFi en elektriciteit in de prachtige Bay Area, Californië, naar een gebruikte 2002 30-foot Winnebago die in de loop van het jaar zeven keer kapot ging op de weg.

Ik beschouw mezelf als ongelooflijk gelukkig dat ik dit jaar 200% van mezelf heb kunnen leren en aan mijn muziek heb kunnen wijden. Ja, we hebben geld verloren. Ja, we hebben geld verdiend. Ja, we hebben onze waardigheid verloren bij sommige shows. Ja, we kregen ride-or-die-fans bij sommige shows. Ja, we maakten mentale aantekeningen om NOOIT terug te keren naar bepaalde locaties. Ja, we maakten mentale aantekeningen naar DEFINITELY terug te keren naar bepaalde locaties. Ja, we wilden meerdere keren stoppen. En ja, we bleven maar doorgaan.

Hier zijn vijf dingen die ik heb geleerd en tips voor muzikanten die overwegen om voor langere tijd op pad te gaan.

1. 1. Gemeenschap is alles

Toen ik de Bay Area verliet om aan deze tour te beginnen, was ik opgewonden. Ik was klaar om de exorbitante huurprijzen, de drukte en de voortdurende gesprekken over hoe moe iedereen was met de exorbitante huurprijzen en de drukte achter me te laten.

Maar na verloop van tijd kreeg ik onvermijdelijk heimwee. Ik miste mijn gemeenschap van liedjesschrijvers, producenten, kunstenaars en vrienden. Ik had zeven jaar in de Bay Area doorgebracht en een carrière opgebouwd. Afgezien van de dure huur is het een magische plek en ik voelde me er zo thuis.

Mijn punt is: neem je thuisbasis niet voor lief. Het zou kunnen zuigen voor XYZ redenen - misschien is het te duur, misschien is het niet duur genoeg, misschien is het langzaam of saai of te competitief of te gek - maar probeer te omhelzen wat uw gemeenschap JOUWEN maakt. Omarm wat uw gemeenschap uniek maakt.

En als je gemeenschap niet bestaat, creëer er dan een! Start eens per week een meetup groep. Onderzoek andere kunstenaars in je omgeving en drink koffie met ze. Als je twijfelt, gebruik dan Facebook om gelijkgestemde makers te vinden om een project te starten (zie nummer zes op mijn blog 100 Days on the Road: 10 Dingen die ik heb geleerd voor een paar suggesties op Facebook Groepen om mee te doen).

2. 2. Werk samen met

Dus, er is dit AMAZING ding genaamd het internet en het maakt het ZO EASY om samen te werken met anderen terwijl je onderweg bent!

Voor deze tour had ik een kleine opnameopstelling en Logica. Ik ben geen professionele mixer, maar ik was in staat om tracks te sturen naar mijn bandleden in San Francisco. We begonnen een serie genaamd Motorhome Music Monday, en voor sommige nummers kwamen mijn bandleden op afstand (bijvoorbeeld: saxofoon op "Girl from Ipanema").

Ik heb ook gewerkt aan twee nieuwe singles op afstand met producer Alex Arias, die gevestigd is in LA. De ritmegitaar op mijn beide nummers - inclusief mijn nieuwe single "K.O" - is direct in onze camper opgenomen! Alex en ik stuurden elkaar gewoon een paar noten heen en weer per e-mail en ik nam het laatste vocale nummer op toen ik terugging naar LA om familie te bezoeken.

Toen we in mei door de Bay Area tourden, heb ik twee dagen lang de videoclip opgenomen. De bewerkingen en veranderingen aan de video gebeurden in de loop van drie maanden, en ik stuurde mijn regisseursnotities vanaf de weg.

Samenwerken met anderen op de weg heeft zijn uitdagingen - soms is de service slecht, en ik denk dat het altijd beter is om mensen persoonlijk te ontmoeten - maar het is zeker mogelijk en zal je helpen om je minder eenzaam en productiever te voelen tijdens de tour. 

3. 3. Zet SERIOUS Thought in Of u een camper wilt kopen...

Hier is het ding dat Instagram beïnvloeders met behulp van #RVlife en #Vanlife DON'T tell you: storingen gebeuren. Veel.

Toegegeven, we zijn een heel jaar onderweg geweest en we zijn in een supersnel tempo verhuisd, wat anders is dan mensen die een paar weken met een camper op vakantie gaan. Als je een muzikant bent die op zoek is naar de weg, zou ik eerlijk gezegd een kleiner voertuig aanbevelen, zoals een 20-ft Van-over een Class A Motorhome.

Storingen gebeuren nog steeds met elk voertuig, maar een camper is gewoon zo veel om te verwerken. Maar er zijn veel voordelen verbonden aan een grote camper - het comfort en gemak van een eigen badkamer/douche/bed bijvoorbeeld. Als je een langere periode op de weg wilt doorbrengen (d.w.z. zes maanden of meer), zou ik je iets groters aanraden zodat je je comfortabeler voelt in je ruimte. Weet gewoon dat als u een camper koopt, er zeker pech zal ontstaan - en waarschijnlijk meer pech dan u zou verwachten. 

4. 4. Neem de tijd om niet-muzikale dingen te doen

Na de eerste twee maanden van non-stop-shows realiseerde ik me waarom zoveel artiesten slechts een paar maanden per jaar op tournee gaan en de rest van hun tijd besteden aan het opnemen en schrijven. Het is waanzinnig vermoeiend om steeds weer dezelfde nummers te spelen. Het kan ook heel moeilijk zijn om nieuw materiaal te schrijven als je zoveel reist en zoveel shows achter elkaar speelt.

Probeer van elk optreden te genieten en zet jezelf niet te veel onder druk om de hele tijd liedjes te schrijven. Het viel me op dat ik, toen ik de hele tijd onderweg was, niet de drang had om liedjes te schrijven (plus het is moeilijk om daar een ruimte voor te hebben als je in een 30-ft RV woont).

Neem wat ruimte in de muziek en geef jezelf toestemming om dat te doen. Dit is bijzonder moeilijk voor mij en het is een doorlopend proces, maar probeer wat druk op jezelf uit te oefenen en iets te doen wat niets met je muziek te maken heeft. Het kan zo simpel zijn als het lezen van een roman, het maken van een lange wandeling in stilte, het vinden van een lokaal zwembad/rivier/meer en het gaan zwemmen, het bellen van een vriend voor een lang gesprek, het schilderen, of het nemen van foto's.

Het helpt ook om af en toe social media apps te verwijderen, misschien wel voor een paar dagen. Ik heb gemerkt dat als ik social media verwijder, ik de neiging heb om me lichter en bewuster te voelen van mijn omgeving. 

5. 5. Creëer structuur (zo goed mogelijk)

Dit is een doorlopend proces, want 365 dagen achter elkaar reizen leent zich niet echt voor routine. Maar er zijn kleine dingen die je kunt doen om structuur voor jezelf te creëren. 10 minuten in de ochtend nemen om te rekken, een dagboek te schrijven of gewoon in stilte te zitten kan je helpen het gevoel te krijgen dat je niet gek aan het worden bent.

Oefening is ook een geweldige manier om structuur te creëren. We hebben een Planet Fitness lidmaatschap (het is slechts $20/maand en er zijn overal in de VS locaties), wat helpt bij onze vermoeide lichamen en het ontbreken van een goede douche. Het gebruik van gymnastiektijd om structuur te creëren rond je dag kan helpen. (Voorbeeld: wakker worden, tanden poetsen, ontbijten, dagboek, werken aan het boeken voor X aantal uren, naar de sportschool gaan, een show spelen. Dit is een kaal bottenschema dat tijdens deze tour een wat "normale" dag is geworden).

Een andere manier om structuur te creëren is het reserveren van een dag van de week-zondag, bijvoorbeeld voor niets. Dit kan moeilijk zijn omdat we allemaal telefoons hebben, en als je op een plaats wacht om je terug te mailen en ze komen op een zondag terug, dan wil je natuurlijk wel reageren. Maar als je jezelf een dag lang niets kunt laten doen, doe het dan. Zet je telefoon uit (of zet hem aan in de 'Niet storen'-modus) en breng de dag buiten door. Of lees een boek. Of kijk naar iets stoms op Netflix. Geef jezelf gewoon de ruimte om nutteloos te zijn. Het zal je helpen je minder gestrest te voelen, meer verfrist, en lichter in het algemeen. Nogmaals, dit is een doorlopend proces, maar doe je best. 

De afgelopen 365 dagen zijn op zijn zachtst gezegd een avontuur geweest. Ik nam dit jaar om zoveel mogelijk shows te spelen, fans te winnen in het echte leven, en te verbeteren als een kunstenaar. Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat ik die dingen heb bereikt. Maar ik kijk er echt naar uit om weer een thuisbasis te hebben (Nashville, hier komen we!) .

Tags: ellisa sun met RV touring