Hoe je je mixen geweldig laat klinken in elk systeem [Deel 1]

7 november 2019

Dit artikel is het eerste in een tweedelige serie geschreven door Gary Gray. ]

Toen ik voor het eerst begon te leren mixen, kreeg ik keer op keer te horen dat ik moest werken aan het goed laten klinken van mijn mixen in elke geluidsinstallatie. Tot op de dag van vandaag zie ik nog steeds dat dit doel wordt nagestreefd door veel artiesten, producers en technici. Ik zie ook dat het breed wordt onderwezen. Echter, als je achterover leunt en kijkt naar wat dat doel probeert te bereiken, ontdek je misschien iets heel interessants.

"Maar mijn favoriete opnames klinken geweldig in elk systeem!"

Ik hoor vaak de bovenstaande reactie op mijn uitspraak: "Pogingen om je mixen geweldig te laten klinken in elk systeem tarten eigenlijk het gezond verstand." En dan hoor ik ook nog vaak zoiets als: "Luister naar Bohemian Rhapsody, een van mijn favoriete opnames aller tijden. Ik weet niet hoe ze het gedaan hebben, maar de mix klinkt geweldig in elk systeem waarin ik het speel".

Mijn antwoord? "Ik waardeer uw enthousiasme! Laten we nu eens beter luisteren en kijken wat er aan de hand is."

We spelen de baan eerst in een geweldig systeem. De mix klinkt geweldig. Daarna spelen we het in een laptop en een groot deel van de bas is weg. We spelen het via een smartphone en de hoge tonen worden super geaccentueerd en de lage tonen zijn nu allemaal weg.

Dus waarom blijft deze persoon beweren dat deze mix, en al zijn favoriete mixen, geweldig klinken in elk systeem?

Op basis van 30 jaar werk als live/studio-muzikant (en als producer/engineer en mentor) heb ik iets heel krachtigs aan muziek gemerkt. Niet over geluid - over muziek.

Een zekere manier om je mix indrukwekkend te laten klinken is het mixen van een indrukwekkend nummer of een indrukwekkende compositie, vooral met indrukwekkende artiesten en zangers. De kracht van het nummer of de compositie en de performers alleen al zorgen voor een luisterervaring die het geluid van de opname overstijgt.

Een groots lied of instrumentale compositie, gepresenteerd door grote artiesten, zal zo'n emotionele impact hebben op een luisteraar, dat de luisteraar een geweldige mix zal "horen", ongeacht het afspeelmedium (telefoon, laptop, tv, studio, enz.). Ik noem dit het "fading radio" fenomeen.

Het gaat zo: Je luistert naar de radio in je auto. Je rijdt de stad uit. Naarmate je verder van huis komt, wordt het signaal van het radiostation steeds zwakker en wordt het geluid van statische elektriciteit steeds prominenter. Maar je luistert naar een van je favoriete opnames. Zet u het radiostation gewoon uit vanwege de toenemende ruis tijdens een van uw favoriete nummers? Nee! Je blijft luisteren. Sommige mensen blijven luisteren, meezingen, totdat er bijna geen nummer meer is en er bijna geen ruis meer is!

Zie je de belangrijkste drijfveer hier? Het is The Music en The Performance - niet de presentatie.

Jagen op je staart

Laten we eens kijken naar wat er op dit moment op grote schaal wordt onderwezen en al jaren wordt onderwezen. "Hier is hoe je je mix geweldig laat klinken in elk systeem. Doe 1, 2, 3, 4 & 5 en je zou goed moeten zijn om te gaan." Hier is een echt voorbeeld (en er zijn er genoeg!) dat ik vond met een vluchtige zoektocht:

"Je hoort een plaat gemixt door een badass mixer en beheerst door een ninja strijder [mastering engineer] - en het klinkt overal goed. Is het magie? Nee. Het blijkt dat ze maatregelen hebben genomen en technieken hebben geleerd om ervoor te zorgen dat een plaat zo wordt afgespeeld. En ik sta op het punt je te vertellen hoe je het moet doen!"

Dus, ik ga verder met lezen om uit te vinden hoe het moet.

Ik krijg vijf manieren om het doel te bereiken om mijn mix geweldig te laten klinken in elk systeem. De instructies omvatten dingen als het verbeteren van mijn kamer, betere luidsprekers krijgen, mijn systeem beter leren kennen, het verkleinen van de frequentiebereiken tijdens het mixen, goed luisteren naar alle afspeelsystemen om uit te vinden welke frequentiebanden er afgetrokken moeten worden.

Deze aanpak is niet ongewoon. In feite zijn er veel meer dan vijf technieken die zijn ontworpen om je te helpen je mixen geweldig te laten klinken in elk systeem.

Hier is het belangrijkste probleem: Hoe kan ik mijn mix in elk systeem geweldig laten klinken als elk systeem niet geweldig is?

Proberen dat te doen is als proberen een schilderij te schilderen dat er voor elke toeschouwer geweldig gaat uitzien, ongeacht de kleur van de zonnebril die de toeschouwer draagt.

Denk daar maar eens over na. 

Hier is mijn schilderij:

En zo ziet mijn schilderij eruit als iemand een paarse zonnebril draagt (dit zou zijn alsof je naar mijn mix luistert via een tweede ander systeem):

En zo ziet mijn schilderij eruit als iemand een gele zonnebril draagt (dit zou zijn alsof je naar mijn mix luistert via een derde systeem):

Zie je wat er hier gebeurt? Als ik een schilder was, en ik was een artikel aan het lezen of aan het kijken naar een tutorial die me probeerde te leren hoe ik mijn schilderij er geweldig uit kon laten zien door eender welke kleur zonnebril, dan zou ik uiteindelijk achter mijn staart aanzitten, en zou ik verward en gefrustreerd eindigen! En mijn schilderij zou er waarschijnlijk nog erger uitzien! En raad eens? Dat is hoe ik me voelde, en dat is wat er gebeurde na ongeveer drie jaar van mixen. Ik noemde dat mijn "trial & terror" jaren.

Mijn leraar zou zeggen: "Oké, je schilderij ziet er tot nu toe goed uit. Nu, laten we eens kijken hoe het eruit zou zien als iemand een paarse zonnebril zou dragen. OK, zet deze paarse zonnebril op. Nu, neem je verfkwast en met je paarse zonnebril op, wil ik dat je het aanpast zodat het er goed uitziet. OK, goed. Zet nu deze gele zonnebril op, en laat je schilderij er geweldig uitzien in deze zonnebril. Goed. Zet nu je zonnebril af en zorg ervoor dat je schilderij er nog steeds goed uitziet."

Mijn antwoord zou zoiets zijn: "Ahhhhh! Ik zit achter mijn staart aan!"

Als je probeert een schilder op die manier aan het werk te krijgen, zouden ze je in de toekomst niet meer om advies vragen. En toch is dat het equivalent van wat er op grote schaal wordt geleerd aan muzikale kunstenaars, producenten en ingenieurs.

Waarom volgen sommige muziekkunstenaars, producenten en technici adviezen op die geen rekening houden met het gezond verstand? Het antwoord ligt in het feit dat we te maken hebben met een onzichtbare, subjectieve kunstvorm. Schilderkunst is iets wat je objectief kunt bekijken en zien en wat je ziet kunt delen met weinig vraag of interpretatie over wat je recht voor je neus ziet met je eigen twee ogen. Zicht is iets dat niet zo open staat voor evenveel mening en interpretatie als de onzichtbaarheid van geluid.

Dus, als het proberen om je mixen geweldig te laten klinken in elk systeem geen doel is dat zinvol is, wat dan wel?

Consequent creëren van industriestandaardregistraties

Dat is een doel dat zinnig is.

OKÉ. Hoe doe ik dat?

Disclaimer: Enkele jaren geleden heb ik besloten om geen contracten meer te verlengen met aan muziekproductie gerelateerde sponsors. Naast het componeren, produceren en engineeren is mentorschap iets waar ik veel tijd aan besteed. Ik beschouw mentorschap als een activiteit met een zeer hoge mate van verantwoordelijkheid. In het verleden vond ik mezelf, tijdens het mentorschap of het doen van podcasts of het doen van interviews of het schrijven van artikelen, op een of andere manier "leunend" op basis van mijn relaties met sponsors.

Sinds het beëindigen van alle sponsoring, ben ik in staat geweest om direct naar de waarheid te gaan over verschillende aspecten van de muziekproductie, gebaseerd op duizenden uren van onbevooroordeeld onderzoek, zonder dat ik de relaties met de sponsoren heb aangepast. Dit bleek een van de slimste stappen die ik ooit als mentor heb gemaakt. Vanaf dat moment heeft een nog hoger percentage van mijn studenten blijvend succes gevonden in de muziekindustrie.

Zoals ik het beschrijf, zijn er [zij het niet noodzakelijkerwijs bewust of met opzet] "hersenspoelers" en "mythe-makers" die onjuiste en onwerkbare informatie doorgeven aan indie-muzikanten, producenten en ingenieurs. Een groot deel ervan valt onder de categorieën "Je hebt deze uitrusting nodig of je mixen gaan zuigen" of, "Als je pro-klinkende mixen wilt, moet je deze exacte formule volgen".

Zoals in mijn online masterclass The Lucrative Home Studio, zul je merken dat het upgraden van je oor, niet je spullen als prioriteit, je in staat zal stellen om veel sneller en veel hoger in de muziekindustrie te stijgen. En blindelings formules volgen, zonder zelf onderzoek te doen, experimenteren en luisteren maakt van jou meer een robot dan een zelfverzekerde artiest en technicus.

Aangezien muziek een onzichtbare subjectieve kunstvorm is, die meer openstaat voor meningen dan veel andere disciplines, zijn muzikanten geneigd om zonder meer "autoriteiten" te geloven. Wanneer dit het geval is, is het soms moeilijk om een student te "ontreinreinigen".

Het goede nieuws is dit: het is niet alleen mogelijk om de waarheid te leren, maar ik heb ook manieren gevonden om dit te doen die vrij effectief zijn. De twee belangrijkste bronnen van "mythevorming" en "hersenspoeling" komen van incompetente of kwaadwillende verkopers (een zeer klein percentage van onze gemeenschap), en van degenen die statusgedreven zijn zonder de tijd te hebben om te doen, of interesse te hebben in het doen van goed onderzoek.

Dit artikel is gebaseerd op 5.800 uur onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen digitale en analoge opname, mixen en mastering die ik heb uitgevoerd in de Springs Theatre Studio in Tampa, Florida.

Nogmaals, waarom zou een schilder onmiddellijk weglopen van een zeer gelijkaardige benadering van hun kunst die muzikanten gemakkelijk aanvaarden en proberen? Zoals ik al zei, muziek en geluid zijn onzichtbare subjectieve kunstvormen. Daarom heeft elke uitspraak van iemand die lesgeeft of begeleidt een enorm gewicht en brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee.

Afgelopen weekend werd ik gevraagd om deel te nemen aan een panel van experts in de industrie voor een 'Music in Film & TV Summit'. Het panel bestond uit mensen die ongelooflijke opnames maken. De aanwezigen hoorden, zoals zo vaak, tegenstrijdige informatie. Niet alleen verschillende standpunten, ik heb het over tegenstrijdige informatie.

Het probleem is dat niet iedereen die dat kan, effectief kan lesgeven. Een aantal van mijn studenten zat in het publiek. Ik was blij om de blik op de gezichten van mijn studenten te zien toen bepaalde "mythen" van het podium werden opgeëist door een aantal van de panelleden. Het is niet omdat ik een "autoriteit" ben of omdat mijn studenten alles geloven wat ik zeg. Het is omdat het belangrijkste wat ik mijn studenten leer is om de beste onderzoekers te worden die ze kunnen. Om de beste kunstenaars en ambachtslieden te worden die ze kunnen. Om niet te vertrouwen op enige "autoriteit", en om de nummer één autoriteit op hun muziek te worden.

Grote kunstenaars en ambachtslieden rollen de mouwen op en bestuderen zorgvuldig en doen al het werk dat nodig is om een gevoel van vertrouwen te creëren dat niemand kan kraken. Dat niemand kan toegeven. Dat niemand kan verminderen. Ze "microgolf" hun studie, hun carrière en hun leven niet. Dat kost veel bloed, zweet, tranen en uren experimenteren. Het geheim is het hebben van werkbare filosofieën en materialen om te studeren, en de juiste docenten en mentoren om je te begeleiden.

Hoe maak je consistent opnamen volgens de industriestandaard?

Ik controleer mijn opnames absoluut in verschillende systemen, maar de manier waarop ik dat doe volgt wat ik Hidden Simple Wisdom noem. Dat is een meer geconcentreerde vorm van gezond verstand, mede omdat het niet noodzakelijkerwijs gebruikelijk is.

De Driehoek van Verborgen Eenvoudige Wijsheid voor Muzikanten 

Hier is mijn aanbevolen recept voor het consequent creëren van industrie standaard opnames, met behulp van de Driehoek van Verborgen Eenvoudige Wijsheid.

1. Jij, de menselijke factor en je publiek.

"Jij. Het eerste wat je moet aanspreken ben jij. Dit omvat uw vermogen om te horen (die ik uitgebreid behandel met muziekproductie oor-trainingsoefeningen in The Lucrative home Studio). Ik ga een van die oefeningen delen in deel twee van dit artikel.

Als je eenmaal je oor hebt geslepen, weet je waar je voor moet luisteren en weet je zonder twijfel hoe de industriestandaard productie klinkt.

"Jij" omvat je opleiding en ervaring met muziek en geluid. Het omvat de basisbouwstenen van muziek: muziektheorie. Je zult merken dat ik de muziektheorie aan de bovenkant van de driehoek onder het kopje "You" opneem. Ik noem het niet onder "Scientific Tools", alhoewel sommigen het in die categorie plaatsen. Muziektheorie, wanneer ze zo verinnerlijkt wordt dat ze een tweede natuur wordt, waar ze een deel van je is, zal je helpen een onwankelbaar bolwerk van vertrouwen op te bouwen in alles wat je doet.

De 'Menselijke Factor'. Zo presenteer je jezelf en ga je in interactie met anderen in de industrie. Alles leren over 'Scientific Tools' en zelfs jezelf als kunstenaar toepassen is vaak maar 2/3 van de volledige succesformule. De 'Human Factor' omvat je bereidheid en vermogen om een ander mens te helpen, om een geweldige teamspeler te zijn, om beknopte, behulpzame en positieve communicatie te onderhouden terwijl je met anderen omgaat.

Dit omvat, geloof het of niet, life-coaching. Ik vond dat als een persoon niet met een mentor of coach of zelfs alleen met zichzelf aan de slag gaat, het volledige potentieel van die persoon waarschijnlijk niet zal worden bereikt. Het leven is brutaal genoeg zonder de beslissing om een of andere vorm van succes in de muziekindustrie te creëren. Als een persoon niet persoonlijk een sterke basis heeft, kunnen de stormen die hij tegenkomt geduchte tegenslagen zijn.

Je publiek. Ik noem uw publiek de laatste en belangrijkste plug-in in uw mengketen. Als je die plug-in niet begrijpt en hoe hij reageert en wat er voor zorgt dat hij soepel werkt en wat er voor zorgt dat hij vervormt, ben je waarschijnlijk in voor een ruige rit. Er is zeker niets mis met het maken van kunst voor jezelf en zonder ook maar enigszins na te denken over je publiek. Daar is zeker plaats voor. Maar het onderwerp waar het om gaat, en de focus van dit artikel is het maken van kunst die mensen bereikt, die mensen beweegt, waar ze zich mee kunnen verhouden en die ze kunnen voelen en door worden bewogen.

2. 2. Wetenschappelijke hulpmiddelen

Deze hoek van de driehoek gaat over je D.A.W. en dat weet je als de rug van je hand. Het omvat ook het kennen van een standaard van kwaliteitscontrole die in veel andere industrieën wordt gebruikt, bekend als "De Wetenschappelijke Methode", en hoe een revolutionaire benadering van A/B'ing die ik heb ontwikkeld deze methode precies volgt. Dit speelt een grote rol in het wegwerken van tweede-gissingen en zal je helpen om de ene dag de achtbaanrit van het zelfvertrouwen te stoppen, en alsof je de volgende dag niets goed kan doen.

In deel twee van deze serie zal ik de "Wetenschappelijke Methode" zeer grondig behandelen, samen met specifieke details over welke tools je kunt gebruiken, welke benaderingen en workflows je kunt proberen en welke sequenties je kunt volgen om consistent opnamen te maken die voldoen aan de industriestandaard.

3. 3. Artistiek experimenteren

Het is gemakkelijk om uit het oog te verliezen waarom we doen wat we in de eerste plaats doen! Om kunst te maken! Om te genieten van de creativiteit en de reis van de kunstenaar in ons allemaal. Alleen het kennen van je gereedschap en de wetenschap achter wat we doen is niet genoeg. In feite is het slechts een deel van wat er nodig is om grote kunst te maken. Onderzoek en experimenteren zijn de kenmerken van alle grote kunstenaars.

Een fascinerend aspect van 'Artistiek experimenteren' is dat het niet geleerd kan worden. Het moet geleerd worden. Het is iets heel persoonlijks. Proberen iemand te leren "hoe ze hun kunst moeten doen" doodt de artistieke gedrevenheid en passie in de kunstenaar. Helaas doen sommige universiteiten dat. Ik heb verschillende studenten die naar me toe komen om "gerehabiliteerd" te worden na jaren te zijn verteld hoe ze hun kunst moeten doen!


Dus, met de bovenstaande filosofie begrepen, en de basisbouwstenen van het consequent creëren van industriestandaardopnames, laten we de mouwen opstropen en kijken hoe dat doel precies kan worden bereikt.

(Stay tuned voor deel twee van deze serie waar Gary specifieke technieken bespreekt die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat uw mixen een consistente industriestandaard productiekwaliteit bereiken, vanuit een uniek en oorverdovend perspectief!)


Gary Gray is de leraar achter de Lucrative Home Studio online cursus. Hij is een prijswinnende componist, producer en technicus, en heeft meerdere projecten geproduceerd voor 20th Century Fox, Disney, Hollywood Records, A&E, EMI, CBS en vele anderen in zijn thuisstudio.

Tags: met industriestandaard mengt mixen soundsystem