Een revolutionaire benadering van de samenwerking tussen thuisstudio's in het afgesloten tijdperk - en daarbuiten

16 juli 2020

Dit artikel is geschreven door Gary Gray. Gary brengt zoveel kennis en tips rond home studio engineering naar de TuneCore Blog, en nam deel aan onze "Home Studio Basics" TuneCore Live Session. ]

Vanaf juli vorig jaar heb ik een van mijn laatste (en meest fascinerende) bèta-tests van het onderzoeksproject uitgevoerd op het gebied van thuisstudio-muziekproductie. De bètatest duurde acht maanden met 20 producers/engineers en eindigde begin maart van dit jaar. 

Het onderwerp van mijn onderzoek? 

Bepaal of er al dan niet een technologie voor audiotransmissie op afstand bestond die gebruikt kon worden om een workflowsysteem voor samenwerking op afstand te creëren BETER voor mijn klanten/studenten/medewerkers dan fysiek aanwezig te zijn in mijn studio.   

Als goed geluk en geluk zou hebben, het universum perfect uitgelijnd. Mijn onderzoeksproject werd drie weken voor het begin van de Covid-19 lockdowns succesvol afgerond.

In de drie weken voorafgaand aan de wereldpauze begon ik met het promoten van een nieuw revolutionair werkstroomsysteem op afstand bij bedrijven, componisten, singer/songwriters, bandleden, studenten en medewerkers. Sommige van deze klanten, studenten en medewerkers hadden, tot op dat moment, al hun sessies lokaal uitgevoerd, hier in mijn thuisstudio. Anderen waren al verre klanten, studenten en medewerkers op verschillende locaties in de wereld. 

In het begin waren er gemengde reacties. Sommige lokale klanten reageerden met scepsis en zelfs onenigheid. "Nee, ik doe mijn sessies liever persoonlijk met jou." Sommigen stonden open om het uit te proberen. "Laten we het zeker proberen. Laten we eens kijken hoe het gaat."

Verrassend genoeg hebben ALLES me uiteindelijk zeer gelijkaardige getuigenissen geschreven na het uitproberen van dit nieuwe revolutionaire remote workflow systeem. Om te parafraseren, elke getuigenis bevatte een regel die zoiets als dit ging:

"Dit is geweldig! Het is beter dan er te zijn!"

(Er was een keerzijde, iedereen was het er ook over eens dat de sessies niet helemaal hetzelfde waren zonder te genieten van het gezelschap van onze drie studiohonden, Emma, Kobe en Jake)

Emma (links), Kobe (rechts) & Jake (voorgrond) met Studio Manager Kristen La Roche

De technologie en het Revolutionaire Remote Workflow Systeem voor Home Studio Collaboration 

De Technologie

Mijn uitdaging was om eerst te ontdekken of er een technologie bestond die gebruikt kon worden als basis voor een revolutionair systeem van samenwerking op afstand.

Ik heb het internet afgezocht en ontdekte een plug-in die werd gebruikt door filmregisseurs die een manier vonden om reizen terug naar Hollywood te redden van actieve filmsets, voor spotting sessies met filmcomponisten - door deze spotting sessies op afstand uit te voeren.

"Maar hoe?" Ik dacht. De kwaliteit van de audiotransmissie op afstand van een DAW is altijd zo teleurstellend en frustrerend. Je hoort geen nuances, en wat je wel hoort is gevuld met zoveel artefacten dat het ondraaglijk is om naar te luisteren. 

Nou, AudioMovers heeft een plug-in gecreëerd, de ListenTo plug-in, die iedereen de mogelijkheid geeft om audio van onberispelijke kwaliteit te streamen van bijna elke DAW naar elke computer ter wereld in real-time - met meerdere eindgebruikers die tegelijkertijd kunnen luisteren. 

Stap één gedaan! Ik heb de technologie gevonden: De ListenTo plugin.

Er zijn veel artikelen en video's en tutorials over de ListenTo plug-in. Het gebruik van deze plug-in alleen voor het beoogde doel was niet genoeg toen het ging om de tweede stap van mijn uitdaging.

Nu kwam het moeilijke gedeelte. Zou ik met behulp van deze technologie een workflowsysteem kunnen opzetten, waarbij het resultaat zo effectief, efficiënt en kwalitatief hoogstaand is, dat de eindgebruikers PREFER op afstand werken in plaats van persoonlijk te werken?

Het Revolutionaire Remote Workflow Systeem voor Home Studio Collaboration 

Voordat ik nog één woord typ, wil ik iets heel intens en emotioneels delen over het remote workflow systeem dat ik heb ontwikkeld. Dit werd niet verwacht. In een paar woorden kan ik mezelf redden van urenlang typen en u van urenlang lezen door het volgende korte waargebeurde verhaal te delen, dat net een paar dagen geleden is gebeurd.

Ik zat midden in een opname/mixing-sessie voor een cliënt die al haar sessies eerder hier in mijn thuisstudio had uitgevoerd. Daar zat ze in haar huis en keek hoe ik aan mijn DAW werkte terwijl ik mijn scherm deelde via Zoom, en luisterde in real-time op haar kant via de ListenTo Plug-in. Ze was in staat om te luisteren via verschillende systemen in haar huis, zoals laptopspeakers, koptelefoons, thuisstudio's met subwoofer, iPhone, enz. Voor een tweedelig artikel over het maken van mixen die in elk systeem geweldig klinken, kijk hier eens naar.

Trouwens, met dit workflowsysteem kunnen mijn externe klanten, studenten en medewerkers zelfs in real-time via hun autoradio naar mij luisteren als ik aan mijn DAW werk!

Het verhaal

Daar leg ik dus drum- en orkestinstrumenten neer en meng ik een hybride hiphop, r&b, rock, epische orkestrale track - en ik hoor mijn klant niet meer becommentariëren of vragen stellen. Ik kijk op en vraag me af of mijn cliënt zijn microfoon heeft gedempt. En dan komt het ineens bij mij op. Mijn cliënt huilt. Ik bedoel snikken. 

Ik stop onmiddellijk met wat ik doe en vraag: "Ben je in orde? Is er iets gebeurd?!"

Door middel van tranen en snikken reageert mijn cliënt zo goed mogelijk, met een intense, vaste, zelfverzekerde en kalme stem - een complete dichotomie op het feit dat ze tegelijkertijd huilt: "Ja, Gary. Er is iets gebeurd. Ik ben nog nooit zo ontroerd geweest door de muziek. Ik ben hier om je te zien werken en te luisteren naar alles wat je doet met mijn muziek, elke nuance, en wat je doet is zo krachtig dat ik reageer met tranen van intense vreugde. Het spijt me. Het is moeilijk te verwoorden wat er nu gebeurt, maar het is verbazingwekkend en het is nog nooit zo intens gebeurd."

Ze krijgt dan haar man en haar dochter, en ze laat ze toekijken en luisteren hoe ik me meng, zodat ze met hen kan delen wat ze net heeft meegemaakt. Ik zie hun reacties. Beiden komen duidelijk aan nadat ze uit het midden van iets zijn getrokken wat ze liever zouden doen. Maar uiteindelijk kijken en luisteren ze allebei een tijdje naar mijn werk. In plaats van me de verplichte 10 seconden van halve aandacht te geven en te zeggen: "Dat is mooi," en terug te gaan naar wat ze aan het doen zijn, blijven ze. Na het kijken en luisteren naar mijn werk, zeggen ze allebei tegen mijn cliënt: "Ik begrijp helemaal waarom je aan het huilen was. Je hoeft het niet uit te leggen. Dit is verbazingwekkend!"

Het Revolutionaire Remote Workflow Systeem

Laten we dit eens achterstevoren bekijken vanuit het product. Ik heb een workflow systeem ontwikkeld waarbij ik de sessie (video en audio) kan opnemen en de klant, student of medewerker een video replay van de sessie kan sturen met een onberispelijke kwaliteit audio die ze voor altijd kunnen bewaren. In essentie, een audio/visuele documentatie van de pre-productie, creatie en voltooiing van een opname van hun muziek (of van lessen voor mijn studenten).

Als ik klaar ben met een opname, mix of mastering (of het geven van een les aan een leerling), zorg ik ervoor dat mijn cliënt, leerling of medewerker zo snel mogelijk een videoreportage van de sessie krijgt. Klanten die geen interesse hadden om meer te leren over muziekproductie, sturen me stembestanden die geweldig klinken en die mijn werk makkelijker en efficiënter maken. Het is in principe onmogelijk om niet meer te leren over het opnemen, mixen en masteren door simpelweg deze sessies te observeren.

De filosofie en architectuur van het systeem

De Filosofie

Lees deze getuigenis van een klant die me hielp met het testen van dit revolutionaire systeem van audioproductie op afstand. Het beschrijft de hele filosofie heel beknopt:

"In sommige opzichten is het eigenlijk beter dan er te zijn - ik kan vanuit mijn omgeving kijken en luisteren en als je me nodig hebt om je stengels of een nieuwe vocale of instrumentale opname te leveren, kan ik dat binnen enkele minuten doen in mijn thuisstudio - terwijl jij mij produceert en naar elk detail van mijn studio luistert! We krijgen op deze manier twee keer zoveel gedaan. Dit blaast me weg. Bedankt Gary voor de vooruitziende blik om dit alles op te zetten toen je dat deed. Praat over timing.

De architectuur en de workflow

Wanneer ik live audio stream van mijn DAW naar een klant of student met behulp van de ListenTo plug-in, kost het me $3,99 voor een week, $9,99 voor een maand of $99 voor een jaar. Ik heb het jaarabonnement gekocht. Het betaalde zichzelf binnen 1 uur na gebruik. Er is een gratis proefweek beschikbaar. De klant of student of medewerker hoeft niets aan te schaffen of te installeren. Voor de eindgebruiker zijn de kosten NUL.

Ze ontvangen gewoon een link van mij (een URL) in het chatvenster van Zoom of Skype of Google Meet, plakken die in hun browser en dat is alles wat er in zit. 

Voor de persoon die audio uitzendt, moet het volgende aanwezig zijn om een naadloze prettige en productieve ervaring te creëren voor de klant, student of medewerker:

  1. Uw computer moet worden geoptimaliseerd voor audioproductie. Alle andere apps of achtergrondfuncties moeten worden uitgeschakeld.
  1. Voorwaardelijk: Als uw computer niet in staat is om soepel te werken onder de stress en eisen van intense audioproductie, kan het zijn dat het toevoegen van Zoom of Skype of Google Meet aan de vergelijking anomalieën of problemen kan creëren die de efficiëntie en schoonheid van dit workflowsysteem kunnen aantasten. Als dit het geval is, bespaar dan uw centen en doe al het mogelijke om uw computer te upgraden of te vervangen, zodat u werkt vanuit een fundament van stabiliteit, vertrouwen en vreugde - zonder extra frustraties of ergernis. 
  1. Ga naar AudioMovers.com en start de gratis proefversie of koop een week-, maand- of jaarabonnement. Download de ListenTo-plugin en volg de eenvoudige installatie-instructies. Ik heb gemerkt dat de meest technologisch uitgedaagde personen deze stappen gemakkelijk doorkomen en er aan de andere kant als winnaar uitkomen.
  1. Zorg ervoor dat uw DAW de ListenTo plug-in herkent.
  1. Test uw systeem door eerst naar uzelf te streamen op uw smartphone. Dit doe je door de ListenTo plug-in op je hoofdbus in je DAW te plaatsen en te klikken op "Log In", dan "Start Transmission" en dan "Copy Link". E-mail de link naar uzelf. Open uw e-mail op uw telefoon en klik op de link. Uw telefoon zal nu uw audio afspelen! OPMERKING: dit is een ongelooflijke manier van werken, waarbij je een deel van je tijd besteedt aan het mixen van andere afspeelsystemen, zoals je smartphone, in plaats van je mixen achteraf te "controleren".
  1. Zodra u uw systeem solo heeft getest, is het nu tijd om het te testen met een persoon op een externe locatie. Als je het eenmaal hebt getest met een individu, kun je het testen met een groep mensen. (Ik voer regelmatig mastermind-sessies en coachingsgesprekken met dit systeem, waarbij meer dan 25 mensen tegelijk meeluisteren).
  1. Zie het onderstaande schema voor ideeën over het opzetten van een opnameworkflow waarbij u elke sessie (video en audio) kunt opnemen voor videoreportages. Zorg ervoor dat u de Zoom, Skype of Google Meet-sessie opneemt voor het videogedeelte van de videoreportage. Een tweede computer kan worden gebruikt om het audiogedeelte voor de videoreportage op te nemen. Let op: voor samenwerkingen gebruiken beide deelnemers exact dezelfde opstelling. Let op: er is een kleine vertraging in het gebruik van dit systeem. Dit is geen set-up voor optredens op afstand. Geen enkele klant, student of medewerker heeft geklaagd over het latency-probleem. In feite heeft het de neiging om het McGurk Effect uit te roeien, een auditieve illusie die optreedt tijdens het mengen. Kijk voor meer informatie over het McGurk Effect in The Lucrative Home Studio Program. 

Om deze workflow in actie te zien bezoek FlyOnTheWallApprentice.com, een website die ik heb opgericht waar leerlingen van de muziekproductie kunnen worden opgeleid door het observeren van werkelijke klantensessies. Je kunt de video's gratis bekijken.

Twee onverwachte en werkelijk fascinerende resultaten van mijn bètatest:

  1. Studenten hebben geen "korte aandachtsspanne" en willen niet alleen "korte, bewerkte, get-to-the-point tutorials" zien, zoals mij keer op keer werd verteld door consultants. Mijn onderzoek vindt dat studenten het echte werk IN ACTIE willen zien. Hoe het ACTUALLY DONE IN REAL-TIME is. Dit is wat Apprenticing is. Mentorschap is goed, ja. Leerlingwezen is het echte werk. Leerlingen op vele gebieden, ambachten en industrieën zijn een verloren kunst geworden. Binnenkort zie je FlyOnTheWallApprentice.com uitbreiden naar alle lagen van de bevolking, beroepen en ambachten.
  1. Ik heb er altijd voor gepleit dat studenten van studiomuziekproductie LIVE SOUND draaien. Het brengt je competentieniveau op professioneel niveau waarbij je gedwongen wordt, of je het nu leuk vindt of niet, om snel te bewegen, je vak te leren, je spullen te leren, je oor te gebruiken en het de eerste keer goed voor elkaar te krijgen. Ik ontdekte dat dit revolutionaire remote workflow systeem, wanneer het gebruikt wordt, alles bereikt wat live geluid doet voor studenten of profs - en MEER! En in deze onzekere tijden waarin live concerten en zelfs live-opnamesessies niet altijd mogelijk zijn, zal het gebruik van dit systeem je helpen om nu een Ninja-opname-, mix- en masteringtechnicus te worden!

En het mooiste van allemaal? Dit systeem vervangt niet alleen tijdelijk in-studio sessies voor uw klanten, studenten of medewerkers, maar creëert een hele nieuwe dimensie en een beter formaat voor het uitvoeren van sessies vanaf hier tot in de toekomst!

Op een productieve en succesvolle muziekcarrière voor u!


Gary Gray is een stemgerechtigd lid van de Grammy Recording Academy; een tweevoudig Telly Award-winnaar Producer, Arrangeur, Mixing and Mastering Engineer; De auteur van The Home Studio Bible, en bedenker van de online Masterclass The Lucrative Home Studio. 

Tags: engineering met thuisstudio productie