Waarom een social media detox misschien wel het beste voor je is

10 augustus 2020

Dit artikel is geschreven door Angela Mastrogiacomo.

Sociale media - wat een haat/liefde relatie, heb ik gelijk? Eerlijk gezegd, soms ben ik zo blij om in mijn bank te verzinken en hersenloos door Instagram te scrollen, of deel te nemen aan Facebook Groups-Ik ben zo geïnspireerd en aangemoedigd!

Dan ga ik een andere keer zitten om een bericht uit te schrijven of gewoon in te loggen om te zien wat iedereen van plan is en ineens kan ik er niet meer tegen. Ik verander in iemand die gewoon niets met sociale media te maken wil hebben, en het verandert terecht mijn stemming.

Al die emoties - van een app. 

Ik weet dat je er ook bent geweest. Want de waarheid is, dat de meesten van ons hiermee worstelen. Afhankelijk van de dag, het uur, wat er ook gebeurt in ons leven, we hebben een zeer tumultueuze relatie met sociale media. En het vreet aan ons op een nogal ongezonde manier.

Nu, de eerste keer dat ik ooit hoorde van een social media detox was een paar jaar geleden. Ik had vrienden die dapper zouden verklaren dat ze Facebook aan het verwijderen waren of een onderbreking van IG voor een paar maanden namen, en ik zou denken: "Dat is verbazingwekkend. Goed voor hen," maar ook, "Hoe houden ze hun bedrijf zo draaiende? Hoe houden ze het bij met vrienden? "...en dus zou ik ze begroeten, maar, weet je, blijf scrollen.

Tegenwoordig begrijp ik meer dan ooit de noodzaak van een detox. Dus laten we het hebben over hoe een social media detox eruit zou kunnen zien en waarom het misschien wel het beste is wat je kunt doen voor je carrière.

Overweeg het te verwijderen in deeltijd

Ik sprak onlangs met een vriendin die me haar geheim vertelde over grenzen - dit is iemand die een multi-miljoen dollar per jaar PR-bedrijf runt, let wel, en ze zei dat ze elke avond, en elk weekend, de sociale media van haar telefoon verwijdert. Ze weet dat ze in de verleiding zal komen om het te controleren en ze wil dat haar weekenden en avonden worden besteed aan de dingen die het meest betekenisvol zijn voor haar 'als persoon' - niet 'haar als bedrijfseigenaar'. (En dat is een heel belangrijk onderscheid.) 

Ik vond dit briljant. Ik had nog nooit gehoord van iemand die de apps tijdelijk verwijderde, maar het is volkomen logisch.

Als u iemand bent die worstelt met het niet controleren van die melding, het niet beantwoorden van dat bericht, gewoon niet in staat zijn om weg te kijken, overweeg dan om het parttime te verwijderen. Dit zal er voor ieder van ons anders uitzien, afhankelijk van wat je planning is op het gebied van muziek maken/promoten van muziek/beheer van je carrière en wat je ook als je 'down time' beschouwt.

Het voelt misschien raar en misschien zelfs een beetje eng in het begin, maar stel je voor hoeveel meer... in-the-moment en in vrede zul je zijn zonder dat er voortdurend gezoem van een nieuwe kennisgeving.

Stel "kantooruren" in

Als je er nog niet aan toe bent om het te verwijderen, dan is dat oké!

Overweeg om "kantooruren" in te stellen, zodat u niet voortdurend uw telefoon controleert. Het is immers niet gemakkelijk om je te concentreren of om echt dingen gedaan te krijgen als je constant stopt om berichten te beantwoorden of te zien wat Mary in de straat doet. Toch heb je misschien het gevoel dat je moet inchecken, je post moet doen, je verhalen moet aanvullen, en dat is een eerlijk punt. Hier komt het concept van de kantooruren aan de orde.

Je kent jezelf het beste, dus stel een schema op dat werkt. Eén keer per dag, één keer per week, wat je maar wilt. Persoonlijk vind ik de hele dag door het beste, dus ik kan ervoor zorgen dat ik in staat ben om alles wat er doorkomt te beantwoorden.

Bijvoorbeeld:

  • 10 minuten inchecken om 8 uur 's ochtends
  • 20 minuten inchecken tijdens de lunch
  • 30 minuten inchecken om 15.00 uur

...en dat is het dan. Ik ben klaar voor vandaag. Elk bericht, elke reactie, enz. gebeurt in die tijd en dat is dat.

Aan de andere kant, als ik er even bij moet zijn, (zoals als ik de DM's en het netwerk ga beantwoorden), kan ik misschien een uur of twee opzij zetten om gewoon door te gaan en gesprekken te voeren met mensen in de DM's of een bepaalde hashtag te becommentariëren. Het is OK om dat een of twee keer per week te doen voor langere sessies, het doel is gewoon om binnen die vastgestelde uren te houden.

Maak het je gemakkelijk om onbereikbaar te zijn 

Het is super oncomfortabel voor velen van ons om zich 'onbereikbaar' te voelen.

Daarom werkt voor sommigen het verwijderen van de apps soms het beste, omdat het gewoon te stressvol is om meldingen door te zien komen en ze gewoon te negeren. Dit is een van mijn grootste stressoren persoonlijk, is het zien van 10, 20, 30 berichten die zich opstapelen in meerdere inboxen, (mijn God, een was genoeg, maar nu hebben we e-mail, Facebook messenger, Instagram messenger, en dat is gewoon krassen op het oppervlak!)

Maar ik ben ook niet in het stadium van het verwijderen van mijn socials, dus voor nu, ik gebruik het als een oefening in het krijgen van comfortabel met gewoon niet beschikbaar zijn voor iedereen de hele tijd. Ik zet mezelf op de eerste plaats en vertrouw erop dat de juiste mensen niet hun verstand zullen verliezen als het me een dag of drie dagen kost om te reageren. 

Mijn gouden regel is nu: als deze persoon daar niet zit te beklemtonen hoe hun gedrag mij beïnvloedt, dan hoef ik me zeker geen zorgen te maken over hen.

Als je werkt aan het vinden van een balans binnen je persoonlijke en professionele leven, het bijhouden van vrienden/familie en het promoten van je muziek, bedenk dan hoe een social media detox er voor jou uit zou kunnen zien.


Angela Mastrogiacomo is de oprichter en CEO van Muddy Paw PR en THRIVE mentorship community. Pak haar workshop 'How to Make Money Online in the Music Industry' voor nog meer strategieën om geld te verdienen.

Tags: featuring sociale media